Redaktionen tipsar

Bortglömda Porschen fyller 50

Fulsnygga och folkliga sportbilen blev en försäljningssuccé

Fulsnygg, folklig och underskattad.
Folk-Porschen 914 hade svårt att accepteras av snobbiga sportbilsentusiaster, men blev ändå en försäljningssuccé.
Nu fyller VW-Porschen 50 år.

Modell 914 var ett försök att överbrygga gapet mellan de dyra Porsche 911/912 och den ålderdomliga VW Karmann-Ghia.
På 60-talet hade Porsche inte resurser att själva skapa en ny billig modell så man bad Volkswagen och karossleverantören Karmann om hjälp att tillverka en ”Volksporsche”.
Den blev Tysklands första serietillverkade mittmotorsportbil.
Designen är speciell, kan vi ju konstatera. ”Fulsnygg” var ett uttryck som användes för att beskriva bilen när den visades upp för första gången på Frankfurts bilsalong den 11 september 1969.
Strama, nedtonade linjer, uppfällbara strålkastare, markerad ”targabåge” och ett löstagbart tak, som placerades ovanpå den mittmonterade motorn/bagageutrymmet i det långa bakpartiet när det inte användes.

Den fyrcylindriga versionen fick insprutningsmotor från VW 411 på 1,7 liter och måttliga 80 hästkrafter, så man kan ju förstå att Porsche-entusiasterna rynkade på näsan.
Men ändå blev den en försäljningssuccé och tillverkades i 115 631 exemplar fram tills produktionen upphörde våren 1975.
Visserligen hade 914/6 en sexcylindrig boxermotor från Porsche 911 T 2.0, men den versionen tillverkades bara i 3 300 exemplar.

Idag är VW-Porsche en en eftersökt samlarbil, i synnerhet 914/6, och bilen kommer att hyllas den 2 juni på Porsches museum i Stuttgart.
Evenemanget kallas ”50 år med 914 – typiskt Porsche” där hundratals ägare av 914 kommer att delta och en panel med experter pratar om modellen.
Dessutom visas det första tillverkade exemplaret upp för åskådarna.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com