Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bensin- och dieselbilar rasade med över 50% i juni

Elbilar upp med 275 procent

Efterfrågan på laddbilar i Sverige är större än utbudet. I juni var uppgången hela 60 procent. Rena elbilar har ökat 275 procent hittills i år. Bensin- och dieselbilar minskade med mer än 50 procent – jämfört med juni ifjol.

De totala nyregistreringarna av personbilar och lätta lastbilar minskade kraftigt i juni. Personbilsregistreringarna minskade med hela 52 procent. Minskningen beror på att att det var rekordhöga registreringar i juni ifjol (+73 procent för personbilar) inför införandet av det nya fordonsskattesystemet Bonus-malus.

– Det har varit en extremt ryckig bilmarknad under det senaste året framför allt beroende på Bonus-malussystemet. Sedan Bonus-malussystemets införande förra sommaren har registreringarna sakta återhämtat sig månad för månad. Vi riskerar nu att få ytterligare en ryckighet om den nya mätmetoden för bilars koldioxidutsläpp, WLTP, skulle tillåtas slå igenom på Bonus-malussystemet redan från 2020. Det skulle återigen innebära en betydande höjning av fordonsskatten för många bilar från kommande årsskifte och även risk för att en del laddhybrider mister klimatbonusen, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Laddbara bilar ökade destor mer.  Antalet nyregistreringar av elbilar och laddhybrider, ökade med 60 procent i juni och andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 9,9 procent jämfört med tre procent i juni förra året. Hittills i år är andelen laddbara bilar tio procent mot 4,1 procent samma period förra året. Uppgången har varit särskilt stor för rena elbilar som ökat med 275 procent hittills i år.

Vid nyår i år kan det bli en ny rusch med registreringar då bilskatten återigen höjs kraftigt, då normerna justeras från NEDC till WLTP. För en vanlig personbil kan det innebära att skatten höjs från 6000 kr till 10 000 kr.

– Vi anser att regeringen bör avvakta med införandet av WLTP fullt ut tills den större genomgången av Bonus-malus-systemet som aviserats i 73-punktsprogrammet till 2021, innan några förändringar görs. Det är viktigt för både konsumenter och branschen att ha tillräcklig framförhållning, och det blir det inte till 1 januari 2020. Om de högre WLTP-värdena införs i Bonus-malussystemet bör skatteskalorna justeras så att fordonsskatten inte höjs jämfört med när systemet infördes. Fordonsindustrin är positiva till införandet av WLTP, samtidigt är det viktigt att påpeka att ett fordon har i verkligheten samma koldioxidutsläpp både före och efter ett införande av WLTP-värden i Bonus-malussystemet, säger Mattias Bergman.

Överlägset mest sålda elbilen i juni blev Tesla Model 3 med 524 registrerade exemplar.

De 10 mest sålda bilmodellerna i Sverige
1  VOLVO S/V60 2117
2  VOLVO S/V90 1155
3  VW GOLF 1222
4  VOLVO XC60 731
5  VW TIGUAN 729
6  KIA NIRO 797
7  VOLVO V40N 758
8  VW PASSAT 470
9  VOLVO XC40 628
10  SKODA OCTAVIA 640

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com