Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

B&B ger VW Golf GTI 480 hästkrafter

Rekordbilen från Nürburgring vässas till det extrema

I höstas slog Volkswagen Golf GTI Clubsport S rekord runt Ringen. Nu kan nog B&B Automobiltechniks version slipa av några sekunder till.

Anledningarna att göra en bil framhjulsdriven är många. Framför allt är det utrymmeseffektivt, eftersom man kan ställa motorerna på tvären och slipper kardanaxlar under bilen. Och så är det produktionseffektivt, när hela drivlinan kan stoppas in i bilen som ett paket. Att det ger inneboende stabilitet när drivhjulen drar i bilen i stället för att skjuta på bakifrån som hos en bakhjulsdriven bil har nog också lockat mången vinterförare.

Men för att slå varvrekord på racerbanor är det inte optimalt. Det finns flera fysiska förklaringar till varför det är så, men det räcker med att konstatera att få superbilar är framhjulsdrivna och om en racerbil är det beror det ofta på att reglementen kräver det.

Så de framhjulsdrivna bilarna har sin egen lilla liga för rekordslående runt Nürburgrings nordslinga, varvtidsjägarnas allra mest välkända skalp. För närvarande regerar Volkswagen, som med sin Golf GTI Clubsport S putsade på sitt eget rekord i höstas.

Nu är det inte någon vanligt vardags-Golf vi pratar om, utan en helgalen banåkarbil där man kastat ut baksätet för att spara några kilon.

Det säger den tyska tuningfirman B&B Automobiltechnik ”meh!” åt och vässar GTI Clubsport S från redan ganska rappa 310 hästkrafter till fullständigt bindgalna 480 hästkrafter.

Hur de har lyckats med det? Modifikationerna är omfattande, bland annat har det krävts ett nytt turboaggregat, en enorm laddluftkylare, biffigare bränslepump, kralligare injektorer och ett avgassystem som låter motorn andas friare.

B&B erbjuder bitar på väghållningssidan också.

B&B Automobiltechnik

B&B erbjuder bitar på väghållningssidan också.

Kostnaden för nämnda modifikationer är 12.950 euro, motsvarande knappt 125.000 kronor. Om det garanterar bättre varvtider runt Nürburgrings nordslinga låter vi vara osagt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com