Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi droppar Audi A1 och Audi Q2

Anses ge för lite ekonomisk marginal

Större
Stäng
  • Audi A1 och Audi Q2 kommer dumpas av den tyska biltillverkaren. Foto: Audi
    Audi A1 och Audi Q2 kommer dumpas av den tyska biltillverkaren. Foto: Audi
  • Audi A1 och Audi Q2 kommer dumpas av den tyska biltillverkaren. Foto: Audi

Audi kommer droppa både Audi Q2 och Audi A1. De vill i stället satsa på modeller som har större ekonomisk marginal.

Audi kommer inte designa om sina modeller Audi A1 och Audi Q2 när de kommer till slutet av sin livscykel, säger Markus Deusmann, vd för Audi, i intervju med tyska tidningen Handelsblatt.

Tanken är att fasa ut modellerna och åter fokusera på modeller som har större ekonomiska marginaler. Redan förra året antydde han att A1 var på väg bort.

Audi A1 är en modellkusin till Volkswagen Polo och är för närvarande inne på den andra generationen, medan Q2 är en kusin till Volkswagen T-Roc. Tidigare har det spekulerats i att A1 kunde ersättas med en eldriven Audi A2, men så verkar inte bli fallet, nu i alla fall.

På viktiga marknader finns behovet att byta till elektriska drivlinor, och även erbjuda bilar med det senaste tekniken för att assistera föraren. Därför är det en utmaning för många biltillverkare att sälja en mindre modell med vinst. Vanligtvis löser biltillverkarna det genom höga säljvolymer, men Audi siktar på att sälja dyrare modeller, samtidigt som de säljer färre fordon.

Förra året lanserades Audi E-Tron GT och Audi har fler modeller på gång. Bland annat kommer Q8 E-tron som ersätter E-tron och Q8, nya Audi A6 E-tron, och Q6 E-tron, plus en elektrisk efterföljare till Audi A8. 2026 lanseras inte längre några modeller från Audi med förbränningsmotorer.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com