Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Aston Martin AM-RB 001 helt fri från stål

Hyperbilen siktar på att bryta mot fysikens lagar

Brittiska Aston Martin samarbetar med Red Bull Racing för att ta fram en bil utöver det vanliga. AM-RB 001 kommer att förändra superbilskartan.

Stål är en legering av järn och andra ämnen, främst kol, som vida används i allsköns konstruktioner, främst på grund av sina goda hållfasthetsegenskaper och sitt förhållandevis låga pris. Aston Martin AM-RB 001 innehåller precis noll procent stål. Stål är nämligen alldeles för tungt för AM-RB 001.

Stål kan också klimatpåverkas.

Dessutom kan stål klimatpåverkas.

Det är den australiensiska publikationen Motoring som har pratat med Aston Martins designchef Marek Reichmann och fått insikter i utvecklingsarbetet av hyperbilen. Reichmann avslöjade då att AM-RB 001 inte kommer att ha en endaste liten pinal av stål, av viktskäl. I stället kommer bilen att vara konstruerad av huvudsakligen kolfiber och titan. Fälgarna kommer att vara av kolfiber och magnesium, medan motorn kommer att vara en aluminiumkonstruktion.

Exakt hur det blir med den saken återstår att se – jag har svårt att se aluminium med tillräcklig ythärdning för att kunna fungera som kamaxlar eller växellådsdrev. Nåväl. Motorn kommer hursomhelst att vara en V12:a på sex till sju liters cylindervolym, utan överladdning, och ska kunna varvas till 9.500 r/min.

Effektuttaget lär vara i regionen runt 1.000 hästkrafter och med en vikt på 1.000 kg får varje hästkraft ett ganska enkelt jobb. Vinkeln mellan cylinderbankarna kommer att vara större än gängse 60 grader, för att sänka tyngdpunkten, och vevaxeln kommer att ha en 180-graderskonfiguration vilket lär ge upphov till ett intressant motorljud. Därtill kommer ett kondensatorbaserat hybridsystem att ge extra skjuts när förbränningsmotorn känns för trött.

Växellådstillverkaren Xtrac håller som bäst på att utveckla en fullt sekventiell låda med någon typ av robotiserad enkelkoppling – en lättare och effektivare lösning än vanliga dubbelkopplingslådor, men kanske inte fullt lika konfortabel. Bilen kommer att vara renodlat bakhjulsdriven.

För närvarande finslipas de aerodynamiska formerna och när de är klara ska AM-RB 001 kunna generera två tons marktryck och 4g sidoacceleration. Toppfarten lär bli i storleksordningen 400 km/h. De första prototyperna kommer att börja rulla under 2017 och leveranserna kommer igång sent 2018.

Låter det lockande? Tyvärr är hela den planerade serien om 150 bilar redan uppbokad fyra gånger om. Och det trots att priset lär landa på i runda slängar 40 miljoner. Per bil! Kanske läge att slå Mercedes-AMG en signal i stället.

Foto: Aston Martin, G.Mannaerts/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com