Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Är det här världens brutalaste lådbil?

Supersportbilen Splinter – gjord i trä!

För drygt 10 år sedan började amerikanen Joe Harmon med sitt projekt – att bygga en supersportbil – helt i trä. 20 000 timmar senare var Splinter en verklighet, en unik och körbar V8-försedd supersportbil – helt byggd i trä.

Det finns de människor som tar träslöjden till en helt annan nivå. När Joe Harmon studerade till industridesigner kom den unge studenten på att det var ju då han kunde bygga sin dröm. Att med byggmaterial, som trä och lim, och skapa något som ingen annan gjort förut. Och nog blev det så alltid.

Bygget startade i en lokal på baksidan av hans hus, och med hjälp av en mentor och professorer på skolan fortskred projektet. Joes pappa stod för matpengar så att den unge Joe kunde lägga all tid på bygget, ibland upp till 17-18 timmar per dygn. Under resans gång tillkom det även sponsorer i form av träproducenter, lim-tillverkare och verktygsföretag.

Totalt krävdes det 20 000 arbetstimmar fördelat under åren och i fjol var den klar.  Under åren hann Joe även med att gå klart utbildningen, skaffa sig ett heltidsjobb och till och med att gifta sig. Bilen fick namnet Harmon Splinter och har bland annat ställts ut på tyska Essen Motor Show.

Huvudmaterialet för chassit var främst lönn, ask, björk och hickoryträ, träslag som finns i skogarna i Nordamerika. Men även material från ek, valnöts- och körsbärsträd har använts för att få det utseendet som Joe och teamet ville ha.

Vackra träbilar har byggt förut, men säkerligen inte med en trimmad LS7-motor från en Corvette Z06 under huven. Men trots över 600 hästar är det ingen bil som Joe kan utmana vid rödlysena med, då bilen inte är registrerad för att köras i trafik.

Och skulle den krockas, eller utsättas av ett gäng arga hackspettar, så blir det slutet. Joe berättar att bilen är den enda i sitt slag, den kommer inte att lagas eller att byggas en ny om den blir flis.

Besök gärna hemsidan för projektet, se de vackra detaljerna och det imponerande hantverket.

Foto: AutoVideoBroadcast Youtube
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com