Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

80-talsfavoriten "Rambo-Lambo" räddad från skroten

Här är Lamborghinis mäktiga suv som alla kändisar och skurkar ville ha på 80-talet. Tina Turner, Mike Tyson, diktatorn Muammar Khadaffi och knarkkungen Pablo Escobar köpte varsin. Och när Sylvester Stallone beställde ett exemplar blev bilen känd som ”The Rambo-Lambo”.
Nu säljs ett unikt exemplar på auktion i Storbritannien.

Det byggdes endast 301 exemplar av ”The Rambo-Lambo” – med korrekta namnet Lamborghini LM002 – under åren 1986 till 1993. Det betyder att de exemplar som överlevt är samlarbilar med en rejäl prislapp.
Den Lamborghini LM002 som du ser på bilderna var nummer 40 ur fabriken, men missköttes grovt under 90-talet och hittades i ett bedrövligt skick för 17 år sedan. Men en samlare insåg bilens värde, köpte den billigt och satte sen igång med ett omfattande renoveringsarbete.

Resultatet är imponerande, men krävde ett års arbete, mycket detektivarbete- och några misslyckanden.
Många delar i Lamborghini-suven behövde bytas, men eftersom originaldelar inte längre finns på marknaden var man tvungen att själva tillverka komponenter.
Den första firman som fick i uppdrag att renovera bilen plockade isär suv:en i molekyler, men orkade sen inte fullfölja arbetet.
Då tog den brittiska auktionsfirman Bell Sport & Classic över projektet. Här jobbar en riktig supermekaniker, med många års erfarenhet från Ferrari-fabriken.
– Den gigantiska V12-motorn satt kvar i bilen, men i övrigt låg de flesta bildelar i stora lådor. Det var som att lägga ett pussel, berättar mekanikern Attilio Romano.

Ett år senare ser du resultatet: bilen är i ett fantastiskt skick och ska nu säljas på auktion för ca 3,2 miljoner kronor.
”The Rambo-Lambo” var den ultimata bilen för lyxlirarna på 80-talet med sin 450 hk starka V12-motor, lånad från Countach.
Tanken att ta V12-motorn i Countach och bygga en suv var helt absurd, men det var precis det som Lamborghini gjorde. Bilen fick fyrhjulsdrift, givetvis, och LM002 var Lamborghinis första fyrhjulsdrivna modell.
Om man körde bilen försiktigt så drog den ”bara” två liter per mil, men bränsletankarna var på 290 liter så att man skulle slippa stanna vid bensinmackar titt som tätt.
Tina Turner och Mike Tyson köpte varsin. Sylvester Stallone beställde förstås en Rambo-Lambo och Muammar Khadaffi och Pablo Escobar kände också att Lamborghinin bäst passade deras personligheter. Oavsett vad man var känd för så skulle man ha en LM002.Så stackars Escobar fick sitta där bakom sin tungstyrda ratt och bråka med brottarkopplingen när han skulle iväg och gräva ner, eller upp, ännu en säck med pengar i skogen. Sedan svor han väl när den griniga elektroniken gjorde som den ville eller den inte alldeles genomtänkta mekaniken packade ihop.
Trots det gjorde han klokt i att välja LM002 före något av sina andra fordon, för den kunde ta sig fram som ingen annan, i för sin tid svindlande hastigheter.

När det då Chryslerägda Lamborghini satte punkt för LM002 1992 hade 301 exemplar rullat ut genom fabriksgrindarna i Sant’Agata, samtliga i civilt utförande.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com