Redaktionen tipsar

730 anledningar att älska Mercedes-AMG GT Black Series

Mercedes-AMG GT Black Series har den starkaste V8:an som Mercedes-AMG någonsin tagit fram för gatbruk.
De 730 hästkrafterna mäktar med 0-100 km/h på 3,2 sekunder.
Det kommer kosta de svenska kunderna 3,8 miljoner kronor.

Det är något av värstingarnas värsting. Just ”Black series”-beteckningen har ju varit synonymt med det grymmaste som Mercedes kan erbjuda och ändelsen har klätt ett antal modeller genom åren.

Det har gått några år sedan sist en ”Black series” kom till liv. Men nu är det alltså helt nya Mercedes-AMG GT Black Series som får en att skaka på huvudet med ett leende. För vilket monster AMG-avdelningen i Affalterbach har lyckats skapa denna gång.

Under huven finns den starkaste V8:a som Mercedes har tagit fram för gatbruk någonsin. Dubbelturbo-motorn på fyra liter har en effekt på 730 hästkrafter vid 6.700–6.900 r/min och 800 newtonmeter vid 2.000–6.000 r/min. Jämför det med vanliga AMG GT som har i sammanhanget ynka 585 hästkrafter och 700 newtonmeter.

I grunden rör det sig om samma motor som i övriga AMG GT-modeller (M178) men den har har modifierats relativt mycket. För första gången i en Mercedes-AMG har man valt en platt vevaxel vilket gör att tändföljden blir annorlunda och motorljudet förändrat.

Mercedes-AMG GT Black Series klarar 0-100 km/h på 3,2 sekunder, vilket är fyra tiondelar snabbare än AMG GT R. 0-200 km/h ska sedan göras på under nio sekunder, meddelades det, och toppfarten lyder 325 km/h.

Någon vikt på detta kraftpaket uppges inte av Mercedes. Men alldeles för tung lär den inte vara. Många delar är nämligen gjorda av aluminium och kolfiber. Taket, huven, bakluckan, frontvingen, tröskellådorna underredsdetaljer och flera andra delar är i kolfiber.

Det svenska priset är satt till 3,8 miljoner kronor, rapporterar Mestmotor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com