Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

2022:s säkraste bilar – enligt Euro NCAP

Samtliga vinnare är helt eldrivna

Större
Stäng
  • Hyundai IONIC 6 när den testades.
  • Hyundai IONIC 6 när den testades.

Den europeiska trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP har utsett fjolårets säkraste bilar.

För första gången kniper Tesla två platser – och två kinesiska nykomlingar finns med på listan.

Euro NCAP genomför på en regelbunden basis tester av nya bilars säkerhet. I ett pressmeddelande konstaterar organisationen att 2022 har varit ett av deras mest hektiska år någonsin, med många nya bildmodeller och nya teknologier.

Arbetsbördan till trots har de i vanlig ordning sammanställt en lista över vilka modeller som presterat bäst under det gångna året.

Totalt handlar det om fem kategorier: Stor familjebil, liten familjebil, lyxbil, liten SUV och stor SUV.

Här är vinnarna:

Det är Hyundai IONIQ 6 som vinner stora familjebilsklassen. Bilen fick exceptionellt höga resultat i testet skydd av vuxna (97 av 100) och beskrivs av NCAP ha den senaste säkerhetsteknologin.

Tesla tog två platser på listan. Tesla Model S vinner lyxklassen medan Model Y vinner klassen för liten SUV. NCAP skriver att det amerikanska elbilsmärket har haft en enorm inverkan på den europeiska marknaden och att de varit fast beslutna om att göra ett namn av sig själva när det kommer till just säkerhet.

Sedan är det två kinesiska märken som gör sina respektive debuter på listan. Wey Coffee 01 är vinner i stor SUV-kategorin efter att ha presterat väl i samtliga tester. Lexus RX får förresten ett hedersomnämnande här, eftersom bilen inte låg långt efter i denna kategori. Och Ora Funky Cat vinner kategorin liten familjebil efter att ha presterat bättre än många andra mer välkända märken.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com