Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Alfa Romeo plan – ska bli Stellantis premiummärke nr 1

Planerar att återuppliva klassiska Alfa Romeo GTV

Större
Stäng
  • Alfa Romeo
    Foto: Alfa Romeo
  • Foto: Alfa Romeo

I ett försök att bli Stellantis främsta premiummärke planerar Alfa Romeo att återuppliva GTV. Även en annan klassisk modell finns i tankarna hos den italienska biltillverkaren.

Alfa Romeo har haft det kämpigt på sistone. Bytbil har berättat om att den italienska biltillverkaren har varit tvungna att överge sin egen plattform på grund av kostnadsskäl, och även att Alfa Romeo Tonale försenats på grund av att den har för dålig prestanda. 

Men det betyder inte att den italienska biltillverkaren slutar kämpa. Enligt Autocar så planerar Alfa Romeo återuppliva Alfa Romeo GTV genom att elektrifiera modellen. Dock är det ännu oklart vilken form den kommer få, men både en tvådörrars coupé och en BMW 4-serie inspirerad fyradörrars-version övervägs, där det sistnämnda alternativet verkar mest sannolikt. 

GTV skulle i så fall få en mängd med drivlinor, inklusive olika hybrider och kan även erbjudas som renodlad elbil. Dessutom planerar Alfa enligt uppgifter att lansera en mängd med småbilar, men även större modeller med varierande design. De kommer baseras på STLA-plattformen som delas av alla märken inom Stellantis- koncernen.

LÄS MER: Kravet: Ni har tio år på er

I mars berättade Bytbil om en liten crossover som planerades av Alfa och som enligt uppgifter kommer heta Brennero (namnet är fortfarande obekräftat). Autocar påstår att det blir den första renodlade elbilsmodellen som Alfa Romeo lanserar. Den kommer att utrustas med en elmotor på 100 kW på framaxeln tillsammans ett batteri på 45 kWh, och ska enligt uppgift få en räckvidd på cirka 32 mil. 

Autocar påstår även att Alfa Romeo MiTo kan vara på gång att återvända som en instegsmodell för att locka unga kunder. Den kommer för första gången i så fall ha fem dörrar. Större modeller kommer baseras på STLA-Large plattformen. Den kommer kunna tillverka mildhybrider, laddhybrider och även renodlade elbilar. Nästa generation Giulia samt Stelvio kommer baseras på plattformen och modellerna anländer till marknaden 2023, respektive 2024. Arkitekturen stödjer helelektriska drivlinor med 100 kW-batterier och en räckvidd på upp till 80 mil. 

Dessutom överväger den italienska biltillverkaren återkomsten av cabrioleten Alfa Romeo Spider, men ekonomin måste förbättras innan Alfa kan fundera på sportbilar som tillverkas i få antal. Alfa Romeo har en produktplan på tio år som ska göra Alfa Romeo till Stellantis främsta premiummärke. 

LÄS ÄVEN: Alfa Romeo DS och Lancia jobbar på gemensam modell

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com