Uppgifter: Apple investerar i Kia

Samarbetet verkar vara på gång

Följetången mellan Apple och Hyundaikoncernen fortsätter, och likaså spekulationerna, men nu verkar det faktiskt hända saker.

Enligt Automotive News Europe, som refererar till sydkoreanska tidningar, så planerar teknikjätten Apple att investera 4 biljoner won (cirka 30,3 miljarder svenska kronor) i Kia som en del av ett samarbete kring elbilstillverkning.

Enligt publikationen tänker Apple starta produktionen med Kia, och bilarna ska produceras vid den sydkoreanska biltillverkarens anläggning i Georgia, USA. Ett avtal kan bli officiellt den 17 februari. Målet är att lansera en Applebil 2024, och 100 000 bilar ska årligen produceras.

Anledningen till att Apple har letat efter en partner, snarare än att försöka göra allt från grunden, är att det skulle ta år för teknikjätten att bygga en fabrik och kosta miljarder dollar. Då är det bättre att prata med potentiella affärspartners. 

LÄS MER: Kias nya flaggskeppsmodell blir en crossover

Sagan om Apple och Hyundaikoncernen startade förra månaden, när Hyundai bekräftade att de skulle samarbeta med Apple om att tillverka deras bil, bara för att ändra sig två gånger på kort tid. För några dagar sedan skrev Bytbil om att det finns anledningar till att Hyundai själva tvekar om samarbetet. Därför ansåg de att det var bättre med Kia som samarbetspartner. 

Om Apple till slut lyckas producera en elbil, kommer de konkurrera med Tesla, kinesiska Nio, och andra biltillverkare såsom Volkswagen samt Mercedes-Benz.

Det är inte bara Apple som är i farten när det kommer till teknikföretag som vill bygga elbilar. För en tid sedan skrev Bytbil om den kinesiska sökmotorn Baidu, som ska samarbeta med Volvos ägare, Geely, om att bygga självkörande elbilar.

Varken Apple eller Kia ville kommentera uppgifterna om den potentiella investeringen. 

LÄS ÄVEN: Döde “Fast & Furiuos”-stjärnans bil såld på auktion för miljonbelopp

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com