Kia ProCeed ska ge märket glans

Ny ”shooting brake” lever på utseendet.

När Kia släpper ProCeed är den inte som sin föregångare. I stället har Kia kokat ihop en ”shooting brake”, en korsning mellan kombi och coupé.

Som om det inte var tillräckligt tillkrånglat när Kia kallade sitt kort i Golfklassen för Cee’d följde de snabbt upp den med någonting som hette ”Pro_cee’d”. Den var tredörrarsversionen av Cee’d och försökte vara ett sportigare alternativ, en slags GTI-bil utan att egentligen har några sportiga egenskaper.

Men nu har någon på huvudkontoret i Frankfurt satt ner foten, för när en helt ny Kia ProCeed presenteras i dag har den varken apostrofer, understreck eller GTI-ambitioner. Kia ProCeed är någonting helt annat och Kia kallar den helst för ”shooting brake”, alltså ungefär någonting mitt emellan kombi och coupé.

Combicoupé?

Att den alls finns till har vi tyske Peter Schreyer att tacka för. Han är Hyundaikoncernens raketrekrytering och har under de senaste tio åren stöpt om framför allt Kia från märkligheter som Sephia och Opirus till dagens klarheter Niro och Optima. I sin roll som koncernens designdirektör har han riktat hela formgivningsfloran åt ett och samma sammanhållna håll.

Och Kia Proceed är helt och hållet en formgivningsövning. Under skalet är den förstås en helt vanlig Kia Ceed, en reko bil som vi provkörde i våras. Skillnaden här är att bakdelen fått ett eget stuk, en bakdel som ska introducera lite ”kul” till Kia som varumärke. Det är i alla fall vad Kias nya Europachef Emilio Herrera säger i samband med lanseringen.

Motorhuv, framskärmar och dörrar hämtar sina stålplåtar från samma pressverktyg som vanliga Ceed; resten är unikt för modellen. Resultatet ser ut som en korsning mellan en Kia och en Porsche Panamera.

Porsche

Sämre förebilder finns ju.

Tekniskt är den förstås precis samma som Ceed. Motormässigt har man två bensinmaskiner att välja mellan, en 140-hästare och en på 204 hästkrafter. Båda driver på framhjulen genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Eftersom den är en kombi är den rimligt rymlig, men jämfört med grottstora Ceed Sportswagon saknas ungefär 30 lådliter där bak.

Men det är förstås inte lådliter som är motivationen bakom ProCeed. Nej, den ska vara ett skyltfönster för Kia som varumärke, någonting som placerar Kia i ett alldeles eget fack i marknadsmassan. Proceed handlar inte om försäljningsvolymer, utan om attityd.

Produktionen av Kia ProCeed rasslar igång i slovakiska Žilina någon gång i vinter och de första svenska bilarna väntas nå kusten någon gång i början av nästa år. Än är inga priser fastställda, men räkna med att ProCeed blir en liten skvätt dyrare än motsvarande Ceed Sportswagon. Oavsett vilket kan vi nog räkna med att den blir billigare än Porsche Panamera i alla fall.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com