Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Zlatans lyxpresent - till sig själv

"Grattis Zlatan" - en Ferrari Monza SP2 för 12 miljoner

Zlatan ville fira sin 38-årsdag lite extra. Så han köpte en ny Ferrari Monza SP2 till sig själv för 12 miljoner kronor.
”Happy Birthday to Zlatan”, skriver han på Twitter.

Zlatan Ibrahimovic och Ferrari har ett speciellt förhållande genom åren. Dels har den svenske fotbollsstjärnan ägt några riktigt fina exemplar från sportbilstillverkaren  – och dels har han liknat sig själv vid en Ferrari.
Han spelar för närvarande i amerikanska fotbollsligan för klubben Los Angeles Galaxy och i en intervju med pressen sa han att ”här i USA är jag som en Ferrari bland Fiat. Det kan hända att en Ferrari kan bli en Fiat eller att en Fiat kan bli en Ferrari. Jag hade samma problem i landslaget, även om det inte var lika stort där”.
Nu har Ferrari-Zlatan slagit till på sin 38-årsdag. På Twitter visar han upp presenten som han köpt till sig själv: ett exklusivt exemplar av nya modellen Monza SP2 med en prislapp på cirka 12 miljoner.

Det var för exakt ett år sedan som Ferrari kallade till presskonferens för att avslöja sin nya Monza SP2. Bytbil skrev så här om modellen:
Ferrari Monza SP1 och SP2 är precis, exakt, så som en öppen sportbil ska vara: fullständigt oanvändbar och alldeles, alldeles underbar. Se på den. Har du någonsin sett någonting så intagande?
Du kan till och med få den ensitsig SP1, med fast tonneau i stället för passagerarsäte. Vill du hellre behålla husfriden har SP2 både stol, störtbåge och ”vindruta” även för passageraren. Fast mycket mer än en spoiler är den inte, en stackars plexiflärp som ska försöka styra luftflödet över skalpen. Det kan bli blåsigt för Zlatan med tanke på att han är närapå två meter lång.
Inspirationen hämtas förstås från forna tiders Barchettamodeller, helöppna sportvagnar som skrattade komfortutrustning i ansiktet.
Bilarna ska påminna om några av Ferraris mest uppmärksammade tävlingsbilar genom tiderna – 1948 års 166 MM som var bilen som myntade uttrycket ”barchetta” (som egentligen betyder ”liten båt”), 1954 års 750 Monza och 1956 års 860 Monza.

Tekniken har man hämtat från Ferrari 812 Superfast, så under huven där fram huserar en V12 som utan överladdning lämnar 810 – japp, 810 – hästkrafter.
Bilen accelererar från 0–100 på 2,9 sekunder och 0–200 på 7,9 sekunder. Toppfarten ligger på 300 km/h.
Och eftersom man har sparat in på onödig lyxutrustning (exempelvis vindrutan) landar vikten på 1 500 kilo innan man har fyllt på några vätskor. Okej, det är inte fjäderlätt, men det är i alla fall några kilo mindre än vad 812:an släpar på.
Bäst av allt? Det handlar inte om utställningsbilar, utan Ferrari serietillverkar både Monza SP1 och SP2, även om bilarna bara kommer att säljas till ”kvalificerade personer”.

Monza-modellerna var starten på den Special Series-division som Ferrari annonserade om i fjol. Själva förklarade de att Monza var först ut i ett nytt segment kallat ”Icona”, med nytillverkade modeller som hämtar inspiration från de mest stämningsmättade vagnarna från förr.

Vi listar några av värstingarna som står/ stått i Zlatans garage:

Ferrari Monza SP2
Det senaste tillskottet, som säljs endast till ”kvalificerade personer”.

Volvo C30 T5
Det är ju självklart med en Volvo när man varit affischnamnet för bilmärket i flera år.

Ferrari F430 Spider
3,9-liters V8 med dubbelturbo som levererar 670 hästkrafter. 0-100 km/h på 3,0 sekunder.

Ferrari Enzo
Modellen är namngiven efter Ferraris grundare Enzo Ferrari, och är prestandamässigt en av företagets mest extrema gatubilar någonsin. Tillverkad i endast 399 exemplar.

Lamborghini Gallardo
520 hästkrafter och klarar 0–100 km/h på runt 4 sekunder.

Audi S8
En värsting-version av Audis lyxbil A8 med en V10 motor på runt 500 hästkrafter.

Maserati Gran Turismo MC Stradale
Motorn kopplad till en robotiserad manuell låda med racekänsla. 460 hästkrafter som ger en toppfart på 302 km/h.

Porsche Carrera GT
En av världens bästa superbilar. Porsches kanske bästa bil någonsin och med en V10-motor.

Porsche 911 Turbo
Belysta instegslister med namnet ”Zlatan” så att ingen skulle kunna missta sig.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com