Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos tyngsta nyhet: XC90 som pansarbil

Statsminister Stefan Löfven kan äntligen få åka svenskt

Grattis, Stefan Löfven! Äntligen kan du byta ut din gamla Audi mot en ny Volvo. Nu släpper det svenska märket en pansarversion av nya XC90 – en pjäs på 4,5 ton – Med vår XC90 Armoured erbjuder vi ett högt skydd och behåller bilens egenskaper, säger Stephan Green på Volvo Cars Special Vehicles.

Under ett antal år har det inte gått att få skottsäkra Volvobilar med armering. Nu blir det ändring på det då Volvo lanserar XC90 Armoured. Bilarna är byggda och utvecklade för att ge passagerare med extra skyddsbehov hög personlig säkerhet.

En tänkbar kund skulle kunna vars svenska säkerhetspolisen och statsminister Stefan Löfven, eller vice statsminister Isabella Lövin. Stefan Löfven har tidigare sagt att han helst åker svenska bilar. I dag körs Stefan Löfven omkring i äldre Audi A8-bilar med W12 motor. En bil som är långt ifrån miljövänlig, även om den nog får betraktas som komfortablare än XC90.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda dessa armerade bilar. Med våra armerade bilar erbjuder vi bilar med hög personlig säkerhet för dem som har ökat skyddsbehov, säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Cars Special Vehicles.

Marknaden för armerade bilar växer enligt Volvo som .de senaste åren fått ett flertal förfrågningar om att utveckla en XC90 Armoured (tungarmerad). Företaget har lång erfarenhet av att bygga bland annat polisbilar, brandbefälsbilar och olika typer av specialfordon..

– Med vår XC90 Armoured i VR8* skyddsklass (VPAM BRV 2009/ERV2010), erbjuder vi ett högt skydd och samtidigt bibehåller vi bilens grundegenskaper. Kunden är exempelvis säkerhetstjänster som använder bilen för att transportera personer med högt skyddsvärde, säger Stephan Green.

Utvecklingsarbetet med att ta fram en bil i skyddsklassen VPAM VR8 startade för drygt två år sedan. En certifierad VPAM VR8 innebär att bilen ska klara 360 graders ballistiskt skydd samt ett omfattande sprängskydd.

– För att möta de mycket högt ställda önskemålen om skydd har vi utvecklat en mängd unika tillval för kunderna, säger Stephan Green.

Grundbilen är en Volvo XC90 T6 AWD i Inscription-utförande som byggs på fabriken i Torslanda. Från Torslanda skickas bilen till Tyskland och företaget TRASCO Bremen GmbH som under många år framgångsrikt specialiserat sig på att bygga kvalitetsbilar med hög säkerhetsnivå. I motorutrymmet finns bland annat en specialutvecklat brandsläckningssystem.

– Produktionen sker under sekretess, stränga rutiner och översyn för att uppnå de ballistiska krav som ställs, säger Stephan Green.

Armeringen av höghållfast stål har en tjocklek på tio millimeter. Glasets tjocklek kan vara upp till 50 millimeter. Armeringen medför ökad vikt och det innebär bland annat att bilen utrustats med ett nytt chassi och nya bromsar anpassade för att klara den högre vikten. Totalt adderas cirka 1 400 kilo vilket ger bilen en totalvikt på 4 490 kilo inkluderat fem personer.

– Produktionen görs med stor noggrannhet, vilket är nödvändigt för att uppfylla de extremt höga krav som ställs på en säkerhetsprodukt i denna klass. Vi strävar efter att bilen ska bibehålla sina egenskaper trots den omfattande armeringen. Armeringen är utförd så diskret att bilen knappt går att skilja från en standard XC90. Varje kund har också sina unika önskemål, vilka vi tillmötesgår genom skräddarsydd produktion, säger Stephan Green.

Volvo XC90 Armoured (tungarmerad) finns för beställning och den första kundleveransen kan göras i slutet av 2019.

Volvo Cars  lanserar av lättarmerade bilar, främst för sydamerikanska marknaden. Den lite lättare skottsäkra bilen kan fås som XC90 T6 AWD Inscription eller XC60 T6 AWD Inscription.

Kundernat kan vara personer eller företag som önskar en bil med en högre säkerhetsnivå utifrån en geografisk risk eller en ökad hotbild riktad mot dem som person. Det finns en marknad för denna typ av skyddsbilar inom säkerhetstjänster, polis, diplomatkårer och privatpersoner.

Efter byggnation i någon av Volvo Cars fabriker i Sverige eller Kina färdigställs bilarna i Brasilien, där det finns en stor efterfrågan på armerade bilar, därmed också en stor erfarenhet av att bygga dem.

Bilarna kommer att genomgå en rad ballistiska tester för att klara önskad skyddsklass. Bilens vikt ökar med cirka 250 kilo.  Säljstart för dessa bilar är planerad till första halvan av 2020.

Fakta – säkerhetsklasser

VPAM – ¨Vereinigung der Prüfstellen für angriffshemmende Materialien und Konstruktionen¨

BRV 2009 – Standard för att testa ballistisk motståndskraft.

ERV 2010 – Standard för att testa motståndskraft vid explosion

VR8 – Klassning på vad komplett bil skyddar mot.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com