Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo panikutbildar anställda inom elbilar

20 000 Volvoanställda får börja kurs - de som inte går att skola om kan sägas upp

10 000-tals svenska anställda måste nu panikutbildas för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar.  Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige.  – Vi står inför ett stort teknikskifte. Det ställer ett enormt krav på ett kompetensskifte i bolaget. Vi kommer vidareutbilda de människor som vi har ombord, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Ekonomikot.

Elbilen spås vara på väg att ta över efter bilar med fossila förbränningsmotorer, enligt allt fler experter och bedömare. En stor del av den svenska ekonomin är beroende av att vi är konkurrenskraftiga inom fordonsbranschen. Men till stor del saknas kompetens inom batteri- och elbilsteknik.

Nu startas flera projekt för att Sverige inte ska bli frånåkta av till exempel Kina och Tyskland, enligt Ekonomiekot.

Volvo Cars, som lanserar sin första elbil i år, ska totalt utbilda 20 000 av företagets anställda. Andra anställda som inte går att skola om kommer att få sluta hos Volvo.

– Vi måste ha ingenjörer inom de nya områdena. Vi behöver ha betydligt fler inom batteriutveckling, till exempel. Vi pratar om avgångar och om att hjälpa människor till jobb utanför företaget på frivillig basis. Vi kan inte bara ta in ny kompetens utifrån ovanpå de vi redan har. Det blir för dyrt, säger Samuelsson till Ekot.

Skiftet till eldrift gör att 10 000-tals svenska anställda måste utbildas för att vi inte ska bli omsprungna av andra länder.

– Målsättningen är att bibehålla en stark svensk fordonsindustri. Vi är väldigt starka just nu och det är runt 17 till 20 procent av vår export som är kopplad till fordonsindustrin. Så vi är väldigt beroende av den. Vi måste bibehålla vår konkurrenskraft och ligga steget före till exempel Kina och Tyskland, säger säger Peter Bryntesson, senior rådgivare på underleverantörernas organisation FKG. till Ekot.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com