Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo lanserar serie med nya barnstolar

Utvecklade tillsammans med Britax-Römer

Volvo Cars, den första biltillverkaren som aktivt testade bilbarnstolar i krocktester redan i början av 1960-talet, lanserar en serie med tre nya bilbarnstolar med fokus på design, komfort och smarta lösningar.

Som pionjär inom barnsäkerhet är Volvo Cars arv oöverträffat när det gäller utveckling, testning och tydliga riktlinjer för installation och användning riktade till föräldrar.

– Vi förstår att många upplever att barnsäkerhet i bilar är ett komplext och ibland förvirrande ämne. Vi har under många år fokuserat på att kommunicera tydliga riktlinjer kring hur bilbarnstolar bör användas och hur man installerar dem korrekt, säger Lotta Jakobsson, adjungerad professor, filosofie doktor och Senior Technical Leader, Skadeförebyggande vid Volvo Cars Safety Centre.

Att lära vuxna hur man installerar en bilbarnstol är en sak, att få barnet att stanna kvar i den är något helt annat – speciellt när barnet blir äldre.

– Vårt fokus är att säkerställa att små barn reser på säkrast möjliga sätt, beroende på längd och ålder. Detta betyder att barn upp till minst 3 eller 4 års ålder bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Efter detta rekommenderar vi att man använder bilbarnstolar eller bältesstolar/kuddar för barn med en längd på upp till 140 cm. Fördelarna med att låta små barn sitta i en bakåtvänd bilbarnstol är obestridliga. Trots detta väljer många föräldrar omedvetet att låta sina barn sitta framåtvända för tidigt. Ett av de många skälen som man anger för detta är att det är praktiskt – barnet klagar över att det är för trångt för benen eller över att vadderingen i bilbarnstolen gör att det blir för varmt, säger Lotta Jakobsson.

Den nya generationen bilbarnstolar från Volvo Cars har en klädsel som andas bättre och som därför är behagligare. Klädseln består till 80 procent av ylletyg som gör att stolarna får en slätare yta. Ylletyget är också mycket slitstarkt samtidigt som det värmer under den kalla årstiden och känns behagligt svalt när det är varmt ute. Bilbarnstolarna har en smalare och kompaktare design som gör att benutrymmet ökar och komforten höjs.

– Vi är övertygade om att barnen kommer sitta ännu bekvämare i vår nya bakåtvända bilbarnstol och att detta kommer att göra att föräldrarna låter sina barn sitta bakåtvända längre. Detta är något som kommer att påverka den totala barnsäkerheten positivt och stötta vår Vision 2020, som är att ingen ska bli allvarligt skadad eller dödad i en Volvo år 2020, tillägger Lotta Jakobsson.

De nya bilbarnstolarna, som har utvecklats tillsammans med en av världens ledande tillverkare av bilbarnstolar, Britax-Römer, och som har testats vid Volvo Cars Safety Centre i Göteborg, kommer att finnas ute i handeln i början av juni på utvalda marknader.

Foto: Volvo Cars
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com