Redaktionen tipsar

Volvo-bygget gjorde Mathias känd

"Jag har lagt väldigt många timmar i garaget"

Han skapade V8-Volvon som fick amerikanska biltidningar att jubla.

”Men vem är svensken?” undrade alla.

– Jag har hållit på med bilar så länge jag kan minnas, säger Mathias Andersson från Landvetter.

Youtube-användaren Mathias Anderssons läckert oranga Volvo 242 med en small block Chevy 409 V8-motor på 600 hästkrafter har uppmärksammats av amerikanska tidningar.
Framför allt är det ljudet som jänkarna går igång på. Mathias har installerat ett öppet specialinsug som gör att motorn låter helt underbart.
Men Mathias är en okänd 24-åring som hittills inte pratat om sitt hantverk i media. Förrän BytBil fick tag på honom:
– Ja, det blev en väldig uppmärksamhet efter Youtube-filmen. Men jag har lagt ner många timmar och mycket pengar på att få bilen som jag vill ha den.

Mathias berättar att han ärvt intresset från sin pappa, som äger en Camaro -67:
– En riktig banracer, som pappa har skruvat på så länge jag kan minnas. Jag hängde med i garaget när jag var väldigt ung och började snabbt hålla på med bilar.

Och det är en sak som gäller i familjen: banracing.
Även Mathias bror äger en amerikansk muskelbil, en Pontiac LeMans -69 med LS-maskin.
– Mitt mål är att skaffa en muskelbil, som en Camaro eller Mustang. Men eftersom jag inte hade råd så köpte jag mig en Volvo 242 istället. Och den blev så bra att jag blev fäst vid den.
– Jag började för fem år sen och köpte karossen helt tom, den var bara ett skal. Jag fick köpa en donatorbil och pussla ihop saker bit för bit. Jag hade en B230-motor med 16-ventilstopp på och sen köpte jag ett block och monterade på toppen.
– Jag körde med den motorn ett par år, men sen kom V8-suget då kände jag att det var dags att byta upp mig i effekt. Jag gillar sugmaskiner och ljudet som kommer ur dom. Så jag började bygga V8:an för att se hur långt jag kunde gå.

Har du koll på alla timmar du lagt på bilen?
– Nej, det är svårt när man bygger som jag, att plocka ner vissa delar på vintern och sätta ihop dom igen och börjat om med motorer. Jag har lagt MÅNGA timmar varje vinter.

Hur mycket pengar har du satsat?
– Vill man ha koll på det? Man börjar mest sucka då. Det här är ju mitt liv.

Vad säger pappa då?
– Jo, han är nöjd och tycker att bilen är jättefräck. Den får uppmärksamhet när man är ute och åker. Folk hör en muskelbil, vänder sig om och ser en Volvo…då blir de förvånade.

– Jag, pappa och brorsan åker ofta med våra bilar. När brorsans Pontic LeMans -69 med LS-maskin körde på Mantorp 2017 blev det lite uppståndelse över en jänkare som tog kurvor.

I sommar kommer många att kunna se Mathias Volvo på nära håll.

– Ja, vi ska nog köra banracing med den. Men jag har många timmars pysslande i garaget innan dess, säger Mathias.
Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com