Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världsstjärnorna som valt Volvo

David Bowie, Leonardo DiCaprio, Avril Lavigne, Letterman med flera

Större
Stäng
  • Flera världsstjärnor har kört Volvo genom åren.
    Flera världsstjärnor har kört Volvo genom åren.
  • Flera världsstjärnor har kört Volvo genom åren.

Genom åren har ett antal internationella stjärnor valt att köra Volvo-bilar.
Vissa har fallit för säkerheten.
Andra har velat ändra om klassiska familjebilar till riktiga V8-monster.

Det kommer inte som någon direkt överraskning att många svenska stjärnor har kört eller fortfarande kör Volvo. I Sverige överlag dominerar detta bilmärke på försäljningslistorna. Förra månaden var fyra av de fem mest sålda bilmodellerna Volvo.

Men man ska också veta att flera internationella superstjärnor har valt att köpa det numera svensk-kinesiska bilmärket. Och vissa modell- och modifikationsval kan verkligen förvåna en.

En av dessa Volvoägare är Leonardo DiCaprio, 45. Medan flera av hans Hollywood-

Leonardo DiCaprio äger en Volvo XC 90.

kollegor kör runt i olika vrålåk har DiCaprio i stället flera gånger setts köra sin vita Volvo XC 90 T8 Plug-in Hybrid längs Los Angeles gator. En ny, fullt utrustad sådan kostar omkring en miljon kronor. XC 90:n är dock inte den enda miljövänliga bilen i filmstjärnans garage. Enligt uppgift ska han bland annat också äga en Fisker Karma, en långt mer oglamourös Toyota Prius och den renodlade elbilen Tesla Roadster. 

En annan stor filmstjärna som gillade att köra svenskt var Paul Newman. Hans anledning var däremot aningen annorlunda gentemot Leonardo DiCaprios. Efter Newmans bortgång i september 2008 var den motorintresserade skådespelarens bilkollektion ute för försäljning. Där hittades en riktig pärla. 

Newman hade nämligen som intresse att modifiera långsammare bilar till att bli riktiga vrålåk. I samlingen fanns det då en Volvo 950 som försetts med en Cosworth V8 som ska ha genererat 400 hästkrafter. Utöver denna skapelse kastade han även in en turboladdad V6 från en Buick Grand National i en Volvo 740.

Nämnas bör också att Paul Newman inte höll dessa specialbyggen för sig själv. Den amerikanske talkshow-värden David Letterman berättade i en klassisk intervju med Jon

David Letterman fick en modifierad Volvo 960 av Paul Newman.

Stewart om hur Newman erbjöd honom en modifierad Volvo 960 med en 380 hästkrafters Ford Racing V8-motor som toppats med en Kenne Bell Supercharger. Letterman tackade förstås ja till erbjudandet.

De övriga kändisarna på denna lista må inte ha haft lika spektakulära hemmabyggen som Paul Newman och David Letterman. Deras motiv har snarare varit att Volvon uppfattas som en säker familjebil. Så tycker åtminstone sångaren Avril Lavigne och skådespelaren Jennifer Garner som båda två äger varsin Volvo XC90.

Astronauten Buzz Aldrin, andre mannen på månen, äger en Volvo C70. Den legendariske sångaren David Bowie hade också en Volvo: En 262 C från 1981. Efter hans bortgång såldes den på en auktion i Schweiz för 218 000 dollar

David Bowies Volvo 262 C såldes på auktion för en stor summa.

Det ryktas även att grungelegendaren Kurt Cobain från Nirvana ägde en Volvo 240. Dessa uppgifter är dock än i dag obekräftade. Oavsett vilket lyder historien att Cobain köpte en 240 då han uppfattade den som den säkraste bilen i världen. När flickvännen Courtney Love i samma veva köpte en Lexus ska Cobain ha låtit sälja denna Lexus direkt.

Reservation görs för att Volvo-ägande världsstjärnor har glömts bort i denna redogörelse.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com