Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världens dyraste Audi - 34 år gammal

Så mycket kostar Sport Quattron i mint condition

Trodde du att Audi R8 eller nya RS6 Avant är den dyraste Audin som går att hitta? Fel. Inte ens nära.  Här är den dyraste – en Sport Quattro från 1984 för sex miljoner kronor. Bilen är den perfekta tidskapseln tillbaka till rallyns gyllene era med Stig Blomqvist och Walter Röhrl.

Upphovsmannen till Audi Quattro, Ferdinand Piëch, avled nyligen. Under hans beskydd utvecklades Audi från gubbmärke till sportiga premiumbilar med väl tilltagen prislapp. En av de viktigaste bilarna för att bygga imagen var Audi Sport Quattro som lanserades i mitten av 80-talet, efter att konkurrenterna börjat hinna ifatt vanliga Audi Quattro på rallyvägarna. Receptet var en kortad och lättad Quattro med starkare motor. Senare kom även en brutalversion kallad S1 med 600 hk.

Audi Sport Quattro hade världspremiär på  Frankfurtsalongen hösten 1983. 32 centimeter av bottenplattan var bortkapad och gatversionen hade en turbomatad Audi-femma på 306 hk. I rallyversionen kunde effekten vara över 400 hk. Bilen kostade 205 000 D-mark på 80-talet, lika mycket som en Porsche 911 Turbo.

Audi Sport Quattro kördes i flera rallytävlingar under 1984 av Stig Blomqvist och Walter Rährl. Blomqvist vann en deltävling av sina fem segrar med bilen och blev världsmästare. Några år senare vann Walter Rörhl Pikes Peak med en Sport Quattro i den brutala S1-versionen som hade 600 hk.

Nu har du chansen att bli ägare till en Sport Quattro i mint condition. En bilhandlare i Nederländerna bjuder ut en Sport Quattro till det facila priset av sex miljoner kronor. Ungefär samma pengar som sex nya Audi e-tron. Enligt handlaren finns bara 214 exemplar och bilen är totalrenoverad.
Sannolikt är detta världens dyraste Audi någonsin. Vet du en dyrare – tipsa BytBil.

Här säljs bilen

För pengarna får du den perfekta tidsmaskinen tillbaka till den gyllene rallyeran. Audi Sport Quattro har lynnigare, men snabbare köregenskaper än den vanliga ur-Quattron. Bilen är tagen i trafik 1985 har bara gått knappa 9000 mil.

För att vara en bil från 1985 så får du grymma prestanda. Acceleration 0-100 km/h går på 4,9 sekunder. Toppfarten 250 km/h, och den är inte elektroniskt begränsad.

Faktum är att Audi börjat flörta med sin gamla Sport Quattro i flera nya modeller. Den faceliftade A5:an har luftslitsar som enligt Audi är inspirerade av Sport Quattro.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com