Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Var femte bil i Norge är elektrisk

“Snöbollen har rullat fortare och snabbare”

Större
Stäng
  • Christina Bu, generalsekreterare för Norsk elbilforening.
  • Christina Bu, generalsekreterare för Norsk elbilforening.

I mars 2020 var tio procent av Norges bilar elektrifierade.

Och på mindre än tre år har den siffran dubblerats.

Var femte bil är nu elektrisk i vårt kära grannland.

Det är på sajten för Norsk elbilforening som milstolpen konstateras.

Norge har länge pekats ut som förebilden för elektrifieringen av fordonsflottan. Men vägen dit har varit seg. Eller åtminstone till en början.

Utvecklingen från 0 till 10 procent elektrifierade fordon i den norska personbilsflottan tog först nästan tio år. Sedan kunde omställningen accelerera rejält, då 10 till 20 procent alltså gick på mindre än tre år.

– Det är ett fascinerande äventyr som vi är en del av här i Norge. Snöbollen har rullat fortare och snabbare och fler och fler stora elbilsmodeller rullar ut på norska vägar, säger Christina Bu, generalsekreterare för Norsk elbilforening.

30 procent inom två år

I Norge är målsättningen att ha en utsläppsfri nybilsförsäljning år 2025 och Elfordonsförbundet räknar med att det ska ta knappt två år innan 30 procent av Norges bilar är elektrifierade.

– Om vi fortsätter att bara sälja elbilar ökar också andelen elbilar på vägarna snabbt. Men vi får inte glömma det viktigaste i allt detta: övergången från förorenande bilar till elbilar är avgörande för att minska utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken, säger Bu.

Var tredje bil i Oslo är elektrifierad

Tidigare var det främst i storstäderna som elbilsförsäljningen var som starkast. Men nu konstateras det att fenomenet spridit sig till resten av landet också.

Över 50 procent av nybilsförsäljningen består av elbilar i samtliga norska län.

Men det är föga förvånande i Oslo som det hittas flest antal elbilar. I den norska huvudstaden utgör elbilar 33,2 procent av beståndet – alltså är var tredje bil i Oslo en elbil.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com