Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Vann rätten – att bära durkslag på körkortet

Den heliga huvudbonaden godkändes

Hatt är förbjudet, men inte ett durkslag.
I USA har en kvinna lyckats med konststycket att övertyga domstolen om få bära ”pastafarins” heliga huvudbonad – på sitt körkort.

Det låter bisarrt men i amerikanska Massachusetts har en kvinna fått igenom kravet att få ha ett durkslag på huvudet på sitt körkort.
Den udda historien har sin början i augusti då Lindsay Miller nekades en körkortsförnyelse på grund av den bild hon ville ha på körkortet. Men istället för att ta en ny bild – så tog hon statens körkortsmyndighet (RMV) på en rättslig utflykt.
”De skrattade åt mig. Men jag tänkte på andra religioner och kvinnor och tyckte inte det var rättvist. Bara för att de inte har hört talas om den här tron – så ska de inte kunna förneka mig ett körkort”, säger Lindsay Miller i en intervju med Boston Globe.

Godkänd religion
Lindsay identifierar sig som en ”pastafari” – en trosföljare av en religion som tror på flygande spagettimonster. Eller i varje fall en tro som anser att det är lika sannolikt att dessa skapat universum som att det finns en allsmäktig gud som gjorde jobbet.
Enligt regelverket för körkort så får endast huvudbonad bäras om det är ”på grund av medicinska eller religiösa skäl”.
Lindsay Miller fick leva två månader utan körkort i två månader under tiden det tog RMV att först slå fast och sedan riva upp sitt beslut.
I ett email till Boston Globe skriver RMV att skälet till godkännandet var att: ”Kundens ansökan följde den etablerade bildpolicyn” och ”Vi går inte på djupet när det gäller uppriktigheten eller övertygelsen av religiös tro.”
Att Massachusetts nu godkänner durkslag som religiösa huvudbonader innebär att det ytterligare är ett ställe där pastafaris kan leva fritt utan myndighetsförtryck (Österrike är även det ett fritt land).

Foto: American Humanist Association
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com