Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Universitet uppfinner hjulet på nytt

Förvandlingen mellan hjul och larvband hypnotiserar.

Som ett bidrag till ett militärt forskningsprojekt har ett amerikanskt universitet tagit fram ett hjul som inget annat. Se hur det förvandlas på två sekunder.

Uppfinningen hjulet börjar bli bra mossig. Redan för 7.500 år sedan använde man hjul i Mesopotamien, i norra Kaukasus och i Centraleuropa. Och ändå envisas biltillverkarna med att sätta hjul på sina farkoster, som om vi levde på stenåldern.

Nä, någon ordning får det ju vara. Därför har forskare vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Pennsylvania uppfunnit hjulet på nytt, det på uppdrag av det amerikanska militärforskningsinstitutet DARPA.

Carnegie Mellons underliga hjul har en 136-hästars elmotor tillsammans med en treväxlad automatlåda, allt inpackat i en 20-tumsfälg. Jo, och så en sak till: det kan det förvandla sig till larvband när terrängen blir för slabbig för vanliga, runda hjul. Förvandlingen från hjul till larvband tar blott två sekunder och är hypnotiserande att se.

Kinetics Elecric In-Hub Motor, som ”hjulet” kallas, är en del i DARPA:s Ground X-Vehicle Technologies (GXV-T)-program som har som övergripande mål att minska fordonsstorlek och -vikt med hälften, minska behovet av fordonsförare med hälften, öka hastigheten med det dubbla, kunna nå 95 procent av all terräng och minska möjligheten för motståndare att kunna upptäcka och slå ut militärmaktens fordon.

Det är klart, med så ambitiösa mål behöver man nog uppfinna hjulet på nytt. Nu väntar vi bara på att Kinetics-hjulet ska komma som extrautrustning på 2021 års Volvo XC40. Det vore nåt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com