Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Unika tidsmaskinen - svenska bilen som inte körts sedan 1939

I 63 år stod den gamla Dodgen dold från tidens tand i Vasastan i Stockholm.
Ingen har kört den i trafik sedan 1939 när ägarinnan Astrid Svensson parkerade den på Tomtebogatan 46.
Nu säljs den unika Dodge Victory Six-bilen som är rena tidsmaskinen på auktion.
– Det är lite vemodigt och sorgligt, säger ägaren Benny Wastesson.

1928 köpte fröken Astrid Svensson i Stockholm den lyxiga Dodge Victory Six-bilen. Fram till 1939 körde hon bilen, men vid andra världskrigets utbrott valde hon att parkera bilen i ett garage vid bostaden på Tomtebogatan 46 i Stockholm. Efter det har bilen aldrig mer varit i trafik. Hennes son behöll dock bilen i 63 år – och såg till att den förvarades väl dold från tidens i ett garage.

2002 valde han att sälja bilen till Benny Wastesson i Norrköping.
– Det var egentligen formen som lockade mig. A-Forden är väldigt lik, den finns i ungefär samma karossform, men jag gillar modellen på den här bilen, med träfälgar och stora lysen. Den är ganska fet att se framifrån, säger Benny.

Benny Wastessons plan var att göra bilen körbar igen. 18 år efter att han köpte bilen väljer han dock att sälja den som reparationsobjekt på Klaravik.

– Det är lite vemodigt och sorgligt. Kompisarna frågade det också: ’Ska du verkligen göra dig av med den? Är det inte bättre att ha kvar den?’ Jo, men den har stått sedan 2002 nu. Det kommer aldrig att hända. Jag har en gammal bubbla i garaget också, så jag får lägga lite mer krut på den, säger han.

Den som köper bilen kommer att bli den tredje ägaren sedan 1928. Det finns bara ytterligare fem Dodge Victory Six-bilar i Sverige. Den 10 mars faller klubbslaget på Klaravik Auktioner – här ser du Blocketannonsen på bilen.

– Ja, det är verkligen en klenod och en pärla den nya ägaren får ta över. Det som är extra roligt är att det finns så mycket dokumentation. Bland annat har jag papper på att bilen fick bogseras från Stationsbron för reparation. Det kostade 13 kronor, säger Benny.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com