Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Trumps nobb mot Volvo Cars

Tvingas betala full tull på XC60 från Kina

Kinesiskägda Volvo drabbas hårt av Donald Trumps strafftullar. 25 procents strafftullar på alla bilar byggda i Kina. Volvo försökte få ett undantag – men nu ger Trump nobben, uppger Reuters.

USA:s president Donald Trump är ingen stor vän av kinesisk bilindustri. Han har varit tydliga med att det är 25 procents strafftullar som gäller för kinesiska bilar. Strafftullen har försenat flera kinesiska bilmärken som vill in på den amerikanska marknaden.

Men de har också hämmat svensk-kinesiska Volvo och amerikanska General Motors som har tillverkning i Kina.

Volvo Cars frågade förra året Donald Trump om de kunde få ett undantag för sin bäst säljande modell XC60, som tillverkas både i Kina och i svenska Torslanda. Volvo har ju dessutom en fabrik för S60 i Charleston i USA.

Svaret från Trump-administrationen och USA:s utrikeshandelsrepresentanter har dröjt ända tills nu. I ett brev ger Trump-administrationen Volvo kalla handen till någon typ av lättnad eller undantag.

Volvo har dock redan anpassat sig, och numera importeras alla XC60 till USA från fabriken i Sverige. Och Europa får XC60-bilar från Kina. Volvo slipper på så vis tullar, men bra för miljön är det knappast att rotera runt bilarna i världen.

En modell som blivit lidande är S90, som endast tillverkas i Kina. Hittills i år har den modellen tappat 63 procent av försäljningen i USA.

Trump har även hotat med att bilar producerade i EU ska få strafftullar, men det hotet har inte verkställts ännu.

-Vi kommer så småningom att bygga 150 000 bilar i USA, varav hälften exporteras. Och vi säljer ungefär lika många där, jag hoppas administrationen förstår det och beskattar någon annan, säger Håkan Samuelsson till Automotive News.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com