Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota RAV4 officiell

Nya Toyota RAV4 får Toyotas nya designspråk och närmar sig lilla Auris

Nya Toyota RAV4 får Toyotas nya designspråk och närmar sig lilla Auris. Samtidigt tappar toppversionen två cylindrar när Toyota tar sig an ärkerivalen Honda CR-V.

Toyota följer trenden med lättare bilar vilket ger en styvare kaross samtidigt som bilarna drar mindre bränsle. Tillsammans med snålare motorer – en fyra har fått ta över ledartröjan i motorutbudet medan den gamla V6:an kastats ut – ska Toyota försöka konkurrera ut Honda CR-V i segmentet.

Två dieslar och en bensinare
För europeiska RAV4-spekulater ändrar de färre cylindrarna inte mycket. Hit kommer bara en bensinmotor på 150 hästkrafter och två dieslar på 122 respektive 148 hästkrafter ur motorn som i bägge fallen är en 2,2 liter stor turbodiesel.

Den gamla fyrväxlade automatlådan har även den ratats till förmån för en sexväxlad dito. Femman och sexan har en hög utväxling och har karaktären av rena överväxlar för att hålla nere bränsleförbrukningen ytterligare.

Via växellådan skickas kraften ner till antingen framhjulen eller alla fyra. Med AWD-versionen driver bilen vanligtvis på framhjulen men skickar över en del till bakhjulen när den känner av att bilen svänger vilket till viss del motverkar understyrning.

Fjärde generationen
Modellen är den fjärde i ordningen sedan starten 1994. I Sverige har modellen stått i Honda CR-V:s skugga, men anses i USA vara den bil som på riktigt satte fart på suv-trenden som vi känner den i dag.
Tidigare hade offroadbilar mer karaktären av bilar som man helst inte körde på allmän väg, snarare vid sidan av den. Med RAV4 blev det mer populärt med bilar som mer hade attityden och utseendet snarare än verkliga offroad-egenskaper.

Olof Adlercreutz
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com