Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tomas unika trä-Volvo: "Ett udda exemplar"

Video: Se klurige smålänningens fantastiska Duett

Det krävs en klurig gubbe i Småland för att komma på en sån här Volvo. Byggd till 80 procent i trä och ett rullande konstverk.
– Det här är nog ett udda exemplar, den enda i sitt slag i Sverige. Och allt är byggt i min lilla verkstad, säger Tomas Stark från byn Bälaryd.
Se Motornörds fantastiska intervju här.

Tomas Stark från byn Bälaryd i Småland gillar utmaningar och kluriga lösningar. Och när han sätter sig på sin tänkar-kubbe i den lilla verkstaden så brukar märkliga saker att hända.
Som det här: en Volvo Duett gjord mestadels i trä – och med ett trähus som kronan på verket.
Youtube-kanalen Motornörd träffade Tomas och tog sig en närmare titt på underverket. Du ser filmen ovanför artikeln.
– Det började som ett projekt för teatern i bygdegården. Sista året hade vi en bil som hette Eulalia 2 (Åsa-Nisses bil), men eftersom den var i så dåligt skick började jag fundera på om vi skulle skapa någon annan bil, berättar Tomas.

Så Tomas satte sig på sin lilla kubbe i garaget och funderade. Snilleblixten tämligen snabbt: använd en gammal Volvo Duett och gör den i stora delar av trä.
– Jag började jobba med bilen i oktober 2008 och i juni året därpå stod den på scenen, berättar han för Motornörd.
– Sen utvecklade jag bilen, den fick nya dörrar och ett hus. Det här är nog ett udda exemplar, nog den enda i sitt slag i Sverige.

Och vi kan konstatera att Tomas varit ytterst kreativ i jakten på delar för att få ihop Duetten: taket är ett gammalt pingisbord och olika lyktor kommer från traktorer och militärfordon.
– Man tager vad man haver, säger Tomas Stark.

Och så har vi den lilla ”lekstugan” som byggts på bilen med plats för två övernattande vuxna med en massa små kluriga och egenhändigt skapade lösningar.
– Och jag var noggrann med vikten, den här bilen väger faktiskt nästan exakt lika mycket som vanlig Volvo Duett.

Är du en riktig hantverkare?
– Nej, men jag försöker göra så gott jag kan. Ibland kan man lyckas och ibland inte, säger Tomas blygsamt.

Duetten kan ses som Volvos första kombi, och blev kanske mest populär bland jordbrukare och hantverkare.
Många kommer kanske ihåg de många orange Duetter som under många år användes av Televerket. Andra storkunder var postverket (gula vagnar med svarta framskärmar och front) samt försvaret som i vissa fall utrustade vagnarna med flygspanarlucka i taket.
Duett togs fram på basis av Volvo PV 444 för att öppna en ny marknad för dem som hade behov av en rymligare bil. Svaret blev Volvo Duett, som lanserades under sommaren 1953.
Namnet kommer från Volvos tanke om bilen som både en yrkesbil och en fritidsbil. Bilen formgavs och konstruerades av en ingenjör vid namn Erik Skoog.

Eftersom Duett var byggd på ett separat chassi har den blivit ett populärt objekt att bygga om på olika sätt, bland annat till EPA-traktor och hotrod. Flera företag byggde också cabrioletvarianter.

Den sista Duetten, en kungsblå herrgårdsvagn, lämnade bandet den 11 februari 1969. Den hade chassinummer 97 299 och finns på Volvo Museum. Sammanlagt hade då drygt 93 000 Duetter och 4200 leveranschassin producerats.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com