Redaktionen tipsar

Titta - här dyker Teslas monsterbil upp i trafiken

Säkerhetsexpert: Därför kan den vara olaglig

Här dyker Teslas Cybertruck upp mitt i vardagstrafiken.
Bilen framstår som ännu mer futuristisk bland vanliga bilar.
Nu varnar krocktestmyndigheter för att bilen kan vara farlig för andra trafikanter.

Få bilmodeller har väckt mer uppmärksamhet vid sin premiärvisning än Tesla Cybertruck. Så när bilen plötsligt dyker upp i vardagstrafiken i Kalifornien så är det klart att medtrafikanterna reagerar. En vaken trafikant lyckades fånga bilen med sin kamera när den kör förbi i Hawtorne.

Klippet är kort, men det är tillräckligt för att få en fingervisning om hur Cybertruck kommer att sticka ut i vardagstrafiken. Bilen framstår som gigantisk jämfört med vanliga bilar. Cybertruck mäter 5,9 meter på längden, är två meter bred och 1,9 meter hög, så egentligen är den inte större än USA:s mest sålda bil Ford F-150.

Samtidigt kommer uppgifter om att bilen skulle kunna vara farlig för medtrafikanter. Det är Ancap, Australiens motsvarighet till Euro Ncap, som uttrycker farhågar om att karossen i rostfritt skulle kunna vara aggressiv mot andra trafikanter.

– Tänker på andra trafikanter, den har en ganska hård front och inga områden som kan dämpa om det blir en kollision med en fotgängare. Den främre delen av bilen ser inte ut att vara särskilt förlåtande vid en träff mot en fotgängares ben, säger James Goodwin som är chef för Ancap, till News i Australien.

Dessutom är Goodwin orolig för att den skott- och släggsäkra karossen kan ha negativ effekt vid en krock då den inte ger efter och tar upp energi.

– Vi förväntar oss att ett fordon ska kunna absorbera krockenergi, för om det inte tar upp energi blir det människorna i fordonet som får göra det, säger han.

Sannolikt måste bilen ändras på flera punkter för att bli laglig och typgodkänd på världens olika bilmarknader. Visningsbilen saknade bland annat blinkers, och har hjul som sticker ut från hjulhusen. Några vindrutetorkare syns heller inte, men det kan Tesla lösa genom sitt nya patent med en ny sorts elektromagnetiska torkare.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com