Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Till salu – världens äldsta bil

Här är vad som officiellt anses vara världens äldsta ännu fungerande bil...

Här är vad som officiellt anses vara världens äldsta ännu fungerande bil – De Dion Bouton Et Trapardoux Dos-A-Dos från 1884. Trots sina 127 år har bilen endast haft fyra ägare – och nu finns möjligheten att bli den femte.

Bilen är ångdriven historia som fortfarande klarar av att ta sig upp i 60 kilometer i timmen när trycket är som högst. På en vattentank ska den gamla bilen klara tre mil på en tank. Bilen går under namnet ”Le Marquise” och deltog deltog i världens första biltävling 1887. Det ångdrivna ”vidundret” har även på senare tid tagit sig an resan/tävlingen från London till Brighton fyra gånger där den alla gånger varit snabbast av de äldsta bilarna (var dock den enda bilen som deltog i sin klass).

Om den fina motorsportshistorien inte övertygar har bilen även vunnit flera priser genom åren. Bland annat fick den dubbla utmärkelser vid 1997 års upplaga av lyxbilsutställningen Pebble Beach.

Totalt sett byggdes runt 20 stycken av De Dions trehjuliga fordon och av dessa är det endast sex stycken som finns kvar. Men av de sex – är det bara den här som fungerar. Så är du sugen på att återuppleva dina dagar som ångmaskinist samtidigt som du rattar världens äldsta bil – är det bara att öppna på plånboken. RM Auctions som är de som står bakom auktionen – har satt ut ett riktpris på mellan 2 och 2,5 miljoner dollar (motsvarande 14-17 miljoner kronor) då bilen går för klubban i oktober.

/ redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com