Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: BMW i5 M60 är dyr, men den är fantastisk

Det finns inte mycket förnuftigt att hitta i den sportiga och topputrustade versionen av BMW i5.

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Den snabba, dyra och topputrustade BMW i5 M60 fick inte mycket spaltutrymme när jag körde den i samband med världspremiären i september. Faktum är att jag var lite oförskämd och kallade den en fotnot till den stora nyheten, i5 eDrive40.

Sedan dess har i5 tagit titeln Årets Bil 2024 i Danmark, vilket markerar en historisk seger för BMW. Därför förtjänar BMW i5 allt spaltutrymme den kan få. Och likaså den topputrustade varianten, BMW i5 M60.

Dyr, men fantastisk

Instegsmodellen BMW i5 eDrive40 Sportline börjar på 815 000 kr med tillräckligt med utrustning och kvaliteter för de flesta. Accelerationen från 0 till 100 km/h är 6,1 sekunder, vilket också är tillräckligt snabbt för de flesta, utan att krafthoppet hämmar räckvidden på 581 kilometer.

BMW i5 M60 kostar mycket mer. BMW i5 M60 kostar från 1 257 000 kr, vilket är 442 000 kronor mer än i5 Sportline. För de pengarna får du en accelerationstid från 0 till 100 km/h som är 2,3 sekunder snabbare och en räckvidd som är 66 kilometer kortare.

Naturligtvis får du också lite mer än så. Du får en extra elmotor på framaxeln som levererar 261 hästkrafter, vilket ger en total effekt på 601 hästkrafter, och ett helt annat chassi. Det kallas ”Adaptive Suspension Professional” och ger både en medstyrande bakaxel och en fjädring som, precis som namnet antyder, är adaptivt.

På lyxfronten får du fler valmöjligheter i interiören, inklusive den utsökta ”Burgundy” hytten, som ses i denna testbil. Du får också saker som ett Harman Kardon-ljudsystem (uppgraderat till Bowers & Wilkins i testbilen), klimatanläggning med fyra zoner och 22 kW snabb AC-laddning. För nästan en halv miljon mer.

M rimmar inte med förnuft

Det kommer alltid att finnas något mer förnuftigt än en BMW med ett M-märke på baksidan. 601 hästkrafter är för mycket kraft, 1 257 000 kr är för mycket pengar, och ändå kan du lita på att det finns köpare till den. Det är så det ska vara.

För så fort du släpper utopin om en förnuftig BMW M-modell och slutar hålla noggranna räkenskaper över vad varje extra öre för M60 jämfört med eDrive40, så ser du ljuset. Man jämför ju faktiskt inte heller en M5 med en 520i.

BMW i5 M60 är inte en fullfjädrad M-modell, även om den har samma kraft som den senaste BMW M5. Som sådan är den ett seriöst smakprov på vad framtiden kan bjuda när M-divisionen en dag kommer att lansera en eldriven M5.

När det händer kommer BMW att behöva göra mer än att bara accelerera snabbt. En snabb acceleration från 0 till 100 km/h är inte längre ett partytrick när alla elbilar kan göra det. Det måste finnas mer på menyn, och det är tydligt att nya trick testas i i5 M60.

Välbekanta egenskaper

Häpnadsväckande snabb och överraskande bekväm. Det är sällsynta egenskaper som den senaste BMW M5 har bemästrat, och som också finns i BMW i5 M60 tack vare underredet.

Det adaptiva elementet är ovärderligt. Här är fjädringen fast och resolut på de roliga landsvägarna, men också följsam i stadskärnans liv och rörelse. Även på motorvägen uppträder den som en stabil cruiser, precis som en 5-serie ska göra.

Ovärderlig är också fyrhjulsstyrningen, som jag förutspår kommer att bli den stora trenden för fräscha och sportiga elbilar. Batterierna på undersidan innebär att det finns en viss vikt att kämpa med, som i i5 M60 ligger på 2,4 ton. Den typen av vikt dödar smidigheten, men inte i BMW i5 M60.

Den tunga lyx-Sedanen tar kurvor som en bil med halva sin vikt. Oavsett om det handlar om stadskärnans skrymslen och vrår eller motorvägens kurvor och svängar, tar den sig fram på ett smidigt sätt. Kombinera det med de uppgraderade M Sport-bromsarna och du har en bil som ändrar riktning som en hungrig schäfer och bromsar med en iver som får glasögonen att trilla av.

Allt detta får jag känna på, trots att merparten av testet sker på isande kalla vägar. En uppsättning solida vinterdäck och en kraftfull elmotor på framaxeln som ökar takten tar mig runt på ett säkert sätt. I snöigt väder och M-läge är det en annan historia, och efter en vecka av lek i den typen av väder kommer det att se ut som på bilden nedan.

Pålitliga BMW

Räckvidden på 515 kilometer är en WLTP-fantasisiffra som uppfunnits i ett varmt laboratorium. Som nämnts är det iskallt under testet, och därför hänvisar jag tillbaka till min rant om förnuft tidigare. För när var sista gången du frågade en M5-ägare hur långt den kommer på litern?

Jag kör drygt 800 km i BMW i5 M60 på motorvägar och landsvägar, och uppskattar den realistiska räckvidden i frostväder till 200 km mindre än vad den är angiven för. Det är inte så illa som det skulle kunna vara, särskilt när man tar hänsyn till BMW:s trovärdighet.

BMW är nästan oöverträffade när det gäller att visa den realistiska räckvidden i instrumenteringen. När det står 315 kilometer i räckvidd, är det 315 kilometer den kan köra. Det innebär att vinterförlusten på 200 kilometer inte gör ont eftersom du alltid vet vad du har att göra med.

Det är svårt att ta ögonen från testbilens förarhytt, som är mer klarröd än vinröd. När ögonen har vant sig ser man en ganska klassisk och välorganiserad BMW-hytt. Allt är prydligt organiserat och viktiga funktioner finns inom armlängds avstånd från föraren.

En inte så sportig interiör

Det är mycket trevligt, men det luktar inte särskilt sportigt. M säkerhetsbälten ingår inte som standard i M60, men kan köpas i en så kallad M Sportpaket Pro.

Trots sportbesvikelsen är BMW i5 M60 en trevlig plats att vara på, med konstläder som är så väl utfört att det kan lura även en erfaren garvare. Sportstolarna, som även ingår i instegsversionen Sportline, ger allt stöd du behöver. Efter 800 kilometer är jag inte på något sätt knäckt.

Så dum, men så trevligt!

Nej, man får inte vad man betalar för när man tittar på specifikationerna och utrustningslistan. Men bara människor som ändå inte kommer att köpa den kommer att se det på det sättet. Om du tar den för vad den är; en snabb, smidig, tekniskt avancerad och extremt välbyggd BMW, är det mycket mer logiskt.

Om man tittar på konkurrenterna hittar man både Audi e-tron GT och Tesla Model S Plaid. Här är Audi vackrare än BMW. Ändå kan du inte helt avskriva i5 M60. Den är för fin för det.

BMW i5 M60

Motor: Elmotor (fram och bak)
Effekt: 601 hk / 795 Nm
0-100 km/h: 3,8 sek.
Topphastighet: 230 km/h
Batterikapacitet: 81,2 kWh
Förbrukning: 18,2 kWh/100 km
Räckvidd: 515 km
Laddningskapacitet: 205 kW
Mått (L/V/H): 506/190/151 cm
Egenvikt: 2 380 kilo
Bagageutrymme: 490 liter

Startpris: 1 257 000 kronor

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com