Redaktionen tipsar

Teslas förlust: 106 000 kr per såld bil

Elon Musk: Fördelar med att be om mer kapital nu

106 000 kronor i förlust per levererad bil. Så mycket förlorade Tesla under första kvartalet i år. Nu flaggar vd:n Elon Musk för att företaget behöver få mer pengar för att överleva.

I natt presenterade Tesla sin kvartalsrapport för första kvartalet 2019. Dessvärre blev siffrorna en dyster läsning för företagets ägare.

Tesla gjorde en förlust på hela 6,7 miljarder kronor, betydligt mer än vad analytikerna hade räknat med. Företagets omsättning minskade med 31 procent. Slår man ut förlusten på de 63 000 bilar som Tesla levererade till kunder under kvartalet innebär det att för varje bil förlorade Tesla 106 000 kronor. Räknar man i tid så rinner tre miljoner kronor ut ur företaget varje timme, dygnet runt.

De dystra siffrorna beror till stor del på att efterfrågan fallit för märkets dyrare modeller S och X, när många fler väljer den billigare Model 3. Tesla säger också att leveranserna av Model 3 i Europa och Kina dras med förseningar. Men Tesla plöjer också ner enorma pengar i utveckling av nya produkter, något som till viss del syns i resultaträkningen, även om det mesta aktiveras som en tillgång i balansräkningen.

Teslas aktie som gått ner kraftigt den senaste månaden tappade ytterligare 3,3 procent när Nasdaq-börsen öppnade.

Vd:n Elon Musk har tidigare lovat att Tesla ska klara sig utan kapitaltillskott från aktieägarna under året har nu ändrat sig, och flaggar för att Tesla kan vara i behov av pengar inom kort.

– Det finns fördelar med att be om mer kapital vid den här tidpunkten. Det är väldigt viktigt att när företaget skalar upp så säkerställer vi att det finns en solid finansiering och att vi har en tillräcklig finansiell disciplin genom företaget och att vi spenderar pengarna mer effektivt. I det här skedet tror jag att vi gör det, sa Elon Musk under ett telefonmöte med finansmedia.

Enligt uppgifter som florerar i USA kommer Tesla göra en nyemission på 23 miljarder kronor, det är mer likvida medel än vad företaget hade på sina konton i mars månad. Enligt analytiker behövs pengarna för att klara utvecklingen av Model Y och lastbilen Semi.

– 23 miljarder är mycket pengar, men inte när du gör den typen av investeringar som Tesla gör. Jag är definitivt bekymrad för en del av deras utveckling, säger fordonsanalytikern Rebecca Lindland till Bloomberg television.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com