Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Teslan som klarar biologiskt krigsföring

Biltillverkaren stängde in den i en bubbla

Att man ska sätta sig i bilen när det är ett åskväder är vi många som lärt sig oss man vi var små, men har man en Tesla på parkeringen kan man också ta skydd i sin bil vid en, som Tesla beskriver, biologisk attack på militärnivå. Bioweapon Defense Mode heter funktionen.

Inspirerade av system för luftfiltrering som används i sjukhus, sterilrum och i rymdindustrin, utvecklade Tesla ett system för HEPA-filtrering som ska ha förmågan att avlägsna pollen, bakterier och föroreningar från utomhusluften innan dessa far in i kupén samtidigt som den systematiskt rensar luften inuti kupén för att ta bort alla spår av dessa partiklar.

Och för att testa ett steg längre än att fastna i bilköer eller passera illaluktande pappersbruk stängde Tesla in en Model X i en stor bubbla kontaminerad med extrema nivåer av föroreningar (1 000 µg/m³ av PM2,5 mot EPA:s ”goda” index för luftkvalitet på 12 µg/m³).

Falcon Wing-dörrarna stängdes och funktionen Bioweapon Defense Mode aktiverades. Diagrammet på bild 2 visar den efterföljande utvecklingen av pollennivåer inuti bilen och inuti bubblan. På under två minuter hade systemet för HEPA-filtrering rensat luften i Model X och tagit ned föroreningsnivåerna från en extremt farlig nivå på 1 000 µg/m³ till nivåer så låga att de praktiskt taget var oupptäckbara (under bakgrundsnivån) av biltillverkarens instrument, vilket gjorde det möjligt för testpersonerna att ta av sina gasmasker och andas frisk luft samtidigt som de satt i en bubbla full av föroreningar.

Slutresultatet blev ett filtreringssystem som är hundra gånger mer effektivt än vanliga fordonsfilter enligt Tesla och det kan förse föraren och passagerarna med bästa möjliga luftkvalitet i kupén oavsett vad som sker i omgivningen runt omkring.

Fordonssystemet rensade inte bara luften i kupén fullständigt, men under följande minuter började det även rensa luften utanför bilen och minskade PM2,5-nivåer med 40%.

Med andra ord, med Bioweapon Defense Mode kan du bokstavligen överleva en biologisk attack på militärnivå genom att sitta i din bil, avslutar Tesla. Kul för alla Tesla-ägare, men vi får hoppas för oss alla att de aldrig kommer att behöva Bioweapon Defense Mode för just biologiska attacker.

Testet utfördes på en Model X, men det samma kommer att gälla för den nya Model S som nu är i produktion.

Foto: Tesla
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com