Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tesla bötfälls av Sydkorea för falsk marknadsföring

Ska betala 2,85 miljarder won (23,4 miljoner kronor)

Sydkoreanska myndigheter bedömer att Tesla överdrivit om räckvidden på bilarna, prestandan på sina Superchargers och bränslekostnadseffektiviteten jämfört med bränslebilar i sin marknadsföring.

De bötfäller nu den amerikanska elbilsjätten att betala ett mångmiljonbelopp för dessa övertramp.

Det är den sydkoreanska konkurrensmyndigheten FTC som i början av förra året startade en utredning kring Tesla och deras marknadsföring på den sydkoreanska marknaden.

Ett av felen som Tesla har gjort, menar FTC, är att de har överdrivit den marknadsförda räckvidden som deras bilar kan göra på en enstaka laddning sedan i augusti 2019.

Flera medier rapporterar att Tesla, sedan utredningen började, har lagt till en brasklapp på sin sydkoreanska hemsida där det nu framgår att räckvidden kan påverkas av till exempel väderförhållanden.

23,4 miljoner kronor

Men denna åtgärd kom för sent. FTC hävdar att körsträckan på Tesla-bilarna kunde bli kortare med upp till drygt 50 procent vid kallare temperaturer.

Ovanpå det hävdar den sydkoreanska myndigheten att Tesla även överdrivit bränslekostnadseffektiviteten jämfört med bilar som drivs på bränsle samt prestandan på sina snabbladdare, så kallade Superchargers.

För detta bötfälls Tesla att betala 2,85 miljarder won, vilket motsvarar omkring 23,4 miljoner kronor.

Tesla har heller inte haft en liten marknad i Sydkorea. Enligt FTC ska Tesla ha stått för 43,3 procent av elbilsmarknaden i landet under första halvåret 2020, skriver DI.

Tesla har ännu inte kommenterat ärendet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com