Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svenske legendens unika Porsche förstörd i dödsexplosion

Här är den otroliga historien om Porschen som vägrar att dö

Legendariske svenske programledaren CeGe Hammarlunds unika Porsche 356 Carrera Abarth GTL förstördes i en dödlig gasexplosion tidigare i år.
Bilen såldes till USA efter fastighetsklipparen Hans Thulins konkurs i början av 1990-talet.
Här är den otroliga historien om hur bilen räddades ur ruinerna efter explosionen och vann en bilutställning bara fem månader senare.
– Det är otroligt känslosamt, säger nuvarande ägaren Bob Ingram.

CeGe Hammarlund var en riktig kändis i Sverige på 1950-, 60- och 70-talet. Han gjorde succé både som racingförare och vann ett stort antal rally- och racingtävlingar. Dessutom blev han en celeber programledare för att ha startat Sveriges Bilradio som var ett banbrytande program som riktade sig till bilister.

Nu har en av CeGe Hammarlunds mest berömda bilar dykt upp igen. Mellan åren 1961 och 1962 vann han elva GT-segrar på elva starter med en Porsche 356 B Carrera Abarth GTL. Dessutom vann bilen och CeGe Hammarlund två SM-guld.

Den unika Porschen köptes först upp av en bilsamlare vid namn Richard Cederlund.  Efter hans skilsmässa uppges den ha sålts vidare på 1980-talet till fastighetsklipparen Hans Thulin som även ägde flera unika Ferraribilar och en Bugatti Royale. När Hans Thulin gick i konkurs 1991 såldes flera av bilarna ut av Gotabanken som hade lånat ut pengar till Hans Thulin. Porsche 356 B Carrera Abarth GTL är endast byggd i 20 eller 21 exemplar.

Flera amerikanska spekulanter bjöds in till Sverige och efter en budstrid köptes bilen av den kaliforniske bilsamlaren Steve Tillack. Bilen var alltjämt i toppskick, bara några bärlager i hjulupphängningarna behövde bytas när bilen kom till USA.

Efter åratal av tystnad dök bilen plötsligt upp i nyhetsflödet igen i år. För ett halvår sedan exploderade ett tegelhus i Durham i North Carolina, USA, i en gasolycka som tog två människors liv.  I huset hade den kände miljardären och Porschesamlaren Bob Ingram sin samling med 26 bilar, en av de mest unika bilarna var CeGe Hammarlunds och Hans Thulins gamla Porsche. Bilen blev närmast totalförstörd den 10:e april i år.

– Det är bara bilar och bitar av stål, men man blir fäst vid dem. Den här bilen byggde de bara 20 av och den ägdes av en svensk kändis. Han tävlade med den 11 gånger och vann alla 11 lopp, berättar Bob Ingram.

Vid tiden för explosionen hade bilen blivit inbjuden till den prestigefyllda bilutställningen Pebble Beach Concours, något som nu verkade vara en omöjlighet. Bob Ingram beslöt sig dock för att försöka renovera vraket av CeGe Hammarlunds Porsche, då hans son driver en renoveringsfirma. På bara fem månader lyckades de återställa den unika Porschen till sin forna glans. Och som om det inte vore nog: Bilen vann första pris på Pebble Beach: Best in class.

– Folk frågar mig alltid vilken som är min favoritbil. Det är som med mina barn, det beror på vilken dag du frågar. Men Abarthen har alltid varit en av mina tre stjärnor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com