Redaktionen tipsar

Svenska rallylegendaren Ewy, 89, hyllas med modellbil

Körde ifrån alla män: ”Vill inspirera unga flickor”

Svenska rallyföraren Ewy Rosqvist hyllas av Mercedes och Matchbox med en ny modellbil. Med leksaken vill Mattel och Mercedes bryta mot könsstereotyper.  – Genom Ewys otroliga historia ser vi en möjlighet att inspirera unga flickor att leka utanför boxen och se möjligheter, säger Mark Aikman, marknadschef för Mercedes i USA.

Mercedes-Benz har tillsammans med leksakstillverkaren Mattel startat ett samarbete för att bryta mot könsstereotyper. Tillsammans lanserar de en modellbil som är en exakt kopia av den Mercedes-Benz 220 SE som Ewy Rosqvist körde i Argentinian Touring Car Grand Prix 1962 när hon tvålade dit alla manliga deltagare. I passagerarsätet satt Ursula Wirth som kartläsare.

Ewy Rosqvist, i dag 89 år, är en av Sveriges mest framgångsrika rallyförare genom tiderna. Hon vann flera Europamästerskap, och klasseger i Monte Carlo-rallyt, förutom den legendariska segern i Argentina. Först körde hon för Volvo, sedan för Mercedes som köpte över henne.

Bakgrunden till att hon blev rallyförare var att hon jobbade som veterinärassistent och körde 20 mil om dagen. När bon sedan gifte sig med rallyföraren Yngve Rosqvist startade en framgångsrik rallykarriär.

– De sa att jag aldrig skulle kunna gå i mål, så jag vann, säger hon i en film om modellbilen.

Mattel och Mercedes vill nu hjälpa unga flickor att få inspiration att de kan lyckas med vad som helst om de bara vågar bryta mot en del könsstereotyper.

Därför släpps Ewy Rosqvists legendariska rally-Mercedes från 1962 som modellbil, och kommer att finnas i butikerna från 2020.

– Vi har insett att de här pionjärkvinnorna kan vara värdefulla förebilder för unga flickor i dag, säger Mark Aikman på Mercedes.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com