Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svensk teknik väcker förare i BMW X5

Levererar förarövervakning till två BMW-modeller

Svenska bolaget Smart Eye avslöjar i dag att de levererar förarövervakning till BMW.  Företagets kameror sitter i BMW X5 och i 8-serien och känner av om föraren håller på att somna.  – Det är jättekul att kunna gå ut med detta nu. Det var redan 2015 som vi fick det här kontraktet. Nu taktar de upp produktionen av bilarna och det är när de börjat producera bilarna vi kan kommunicera om detta, säger Smart Eyes vd Martin Krantz.

På teknikmässan CES visade Smart Eye upp system som kan känna av hur förare börjar bli trötta eller tappar koncentrationen. Nu går företaget ut med att BMW har köpt in systemet och börjat montera det i X5.-serien och i 8-serien.

Även Volvos ägare Geely är kund till företaget, men Volvo har dementerat nyheten om att de ska introducera förarövervakning i sina bilar, trots att nyheten gått som en löpeld runt världen.

BMW är dock tydliga med att de ska använda säkerhetssystemen i sina allt mer självkörande bilar:

”Smart Eye är stolta över att vara en anförtrodd partner till BMW för kommande generationens semi-autonoma bilar och att bana vägen för en högkvalitativ och säker bilkörning.”

– Det är jättekul att kunna gå ut med detta nu. Det var redan 2015 som vi fick det här kontraktet. Nu taktar de upp produktionen av bilarna – det är när de börjat producera bilarna vi kan kommunicera om detta, säger vd Martin Krantz till GP.se.

Smart Eye jobbar både med premiummärke och volymmärken, och hoppas på en stor tillväxt för systemet. Aktien steg på besked om nyheten.

Leveranserna till BMW har rean startat och tanken är att systemet ska tolka förarens uppmärksamhetstillstånd, fokus och potentiella dåsighet. Det ska göra att bilen bättre ska kunna assistera föraren i olika situationer.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com