Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Supermiljöbilar upp 177 procent

Storstadslänen motor för de allra snålaste bilarna

Bil Swedens statistik visar på ett trendbrott. Försäljningen av supermiljöbilar har nästan tredubblats i år, jämfört med samma period i fjol.

Den svenska definitionen av en supermiljöbil är att den inte släpper ut mer än högst 50 gram koldioxid per kilometer (och klarar de andra utsläppskraven enligt Euro 5). Klarar man det kan man få en premie från staten och det är ju bra.

Faktiskt så bra att andelen konsumenter som valt att köpa en supermiljöbil ökat med nästan en faktor tre, 177 procent, under årets två första månader jämfört med samma period i fjol. Detta enligt statistik som branschorganisationen Bil Sweden släppt.

Även om ökningen skett från låga nivåer tror vi att det är fråga om ett trendbrott. Framför allt är det i Stockholms län som den stora ökningen har skett och här är andelen supermiljöbilar numera 7,4 procent av det totala antalet sålda bilar.

Det totala antalet nybilsregistreringar i Sverige har också ökat med fem procent. Framför allt var man bilsugna i Jämtland, där försäljningen ökat med 18 procent sedan i fjol. Sämre gick det för bilhandlarna i Södermanland, där minskningen överskred tioprocentsstrecket.

Meh. Södermanland, gillar ni inte bilar eller?

Ur Bil Swedens statistiktabeller kan vi också se att etanoldrift inte längre är någon hit. Totalt var bara 1,4 procent av alla bilar som såldes i Sverige under årets två första månader klassade för drift på E85. De flesta av dem såldes i Blekinge, där knappt 18 procent av alla sålda bilar är etanolklassade.

Så tydligen är man lite sådär miljömässigt medvetna i Stockholm, i Jämtland gillar man bilar i största allmänhet och i Blekinge gillar man sprit. Borde man vara överraskad?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com