Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Succébilen stoppas - av EU:s nya utsläppsböter

Suzuki Jimny kan försvinna från svenska marknaden - nya regler sätter stopp

EU:s nya utsläppsböter börjar slå till mot biltillverkarna – och populära bilmodeller stoppas.
Succébilen Suzuki Jimny tas bort nästan helt från svenska marknaden på grund av de nya hårda utsläppsreglerna med EU-bäter.
– Det stämmer, vi kommer tvingas att begränsa försäljningen kraftigt, det är en gammal konstruktion med relativt höga utsläpp, säger Håkan Engstöm, presschef för svenska Suzuki till BytBil.com.

Den lilla terrängbilen Suzuki Jimny har gjort jättesuccé i Sverige och köparna står i kö för bilen. Om du beställer den i dag kan du få den om cirka ett år. Men nu visar det sig att EU:s nya avgasregler slår till mot Suzuki Jimny. För att inte få avgasböter av EU när de nya hårda reglerna slår till nästa år tvingas Suzuki att nästan ta bort bilen helt från den svenska och europeiska marknaden.

– Ja det är korrekt, Suzuki Jimny är en relativt gammal konstruktion med höga utsläpp och nästa år kommer tilldelningen till Sverige begränsas kraftigt. I år får vi 200 bilar och nästa år blir det mycket färre gör att Suzuki inte ska få EU-böter, säger Håkan Engström till BytBil.

Redan i dag står många svenska kunder på kö för att få sin bil nästa år, då tilldelningen för 2020 på 200 bilar sedan länge är slutsåld. Enligt Håkan Engström ska de få leverans, och om du beställer en Jimny i dag kan du få den om ett år, men sedan kan det vara stopp. En lösning kan vara att bilmodellen klassas om till lätt lastbil med galler framför baksätet, då räknas den in i en annan utsläppspool.

–Ja, vi har faktiskt diskuterat det, vi får se hur det blir, men den kommer i så fall med galler ett nät bakom framsätena.

Suzuki Jimny är det första exemplet på en bilmodell som tas bort eller begränsas från bilmarknaden för att biltillverkarna ska klara EU:s nya utsläppsgräns på 95 gram per kilometer. Sannolikt kommer Jimny att följas av många fler bilmodeller som tas bort eller begränsas. Det ryktas redan om att Mercedes AMG-modeller också är på väg att begränsas i antal för att biltillverkarna ska nå EU:s nya utsläppsgränser. Många tillverkare måste också höja sin andel laddhybrider och elbilar. Det är inte säkert att alla som vill ha en bensin- eller elbil får tilldelning.

De nya avgasreglerna från EU slår igenom helt 2021 och biltillverkare måste ha utsläpp på 95 gram per kilometer i genomsnitt för att inte riskera höga böter. Enligt vissa bedömningar riskerar Volvo som i dag har 129 gram per kilometer i genomsnitt böter på fyra miljarder kronor nästa år.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com