Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Solcellsbedragarens 149 lyxbilar säljs på auktion

Otroliga storyn - så lurade han hela världen på 8 miljarder

De lurade hela världen med solcelllsbolaget DC Solar och drog in miljarder att leva lyxliv för.
På makarna Carpoffs julfest ifjol spelade världsstjärnan Pitbull – och Jeff Carpoff tävlade ut sedelbuntar.
Men allt var en stor bluff och bara några dagar senare knackade polisen på – nu säljs parets enorma samling med exklusiva bilar på auktion.

Men vi tar den otroliga historien från början. Jeff Carpoff var en vanlig bilmekaniker som bodde norr om San Francisco. Han och frun Paulette levde ett alldagligt liv i en liten förort utanför storstaden. Jeff var expert på att reparera trasiga Land Rovers och Jaguarer.

För drygt 10 år sedan fick Jeff Carpoff en briljant idé och han grundade DC Solar som hyrde ut portabla solcellsaggregat som kunde ställas på lastbilssläp. Verksamheten gick strålande redan från start och företaget växte i rekordfart. Åtminstone var det vad alla trodde. I själva verket gick det ganska trögt, men investerarna bländades av den nya miljövänliga och innovativa verksamheten. Bland annat fick paret Carpoff in Warren Buffett som investerare i bolaget. Dessutom får man skatteavdrag för solcellsinvesteringar i USA.

I själva verket var nästan allt bluff, och bara ett fåtal solcellsgeneratorer var uthyrda. Företaget visade stora vinster, men det berodde på att Jeff Carpoff använde investerarnas pengar för att visa vinst. Dessutom gick en stor del av pengarna som strömmade in i bolaget till att bekosta parets lyxliv. Totalt sett kom det in åtta miljarder kronor från olika investerare runt om i världen.

Bland annat köpte de ett eget baseball-lag, the Martinez Clippers, och de bosatte sig på en enorm egendom där de levde lyxliv. Utöver det ägde de fyra andra mansions runt om i USA och ett antal exklusiva stugor.  Anställda har berättat att Jeff Carpoff brukade gå runt med en stor sedelbunt i fickan. Ofta mer än 2000 dollar. Han lät de anställda gissa hur mycket pengar det var, och den som kom närmast vann pengarna. Jeff Carpoff och hustrun Paulette sponsrade också Nascar-racing med stora belopp.

En stor del av pengarna användes också till att köpa exklusiva bilar. Till slut hade paret samlat på sig inte mindre än 149 bilar av varierande slag. De reste ofta runt på USA:s mest exklusiva bilauktioner och ropade in åtråvärda bilar. Bland annat köpte de Burt Reynolds Pontiac Trans Am från 1978 för miljonbelopp.

Men FBI kom Jeff Carpoff på spåren. I själva verket var det knappt någon som hyrde hans solceller. De stod mest på lager och utanför hans olika depåer – outhyrda. I slutet av december 2018 slog  FBI ochUS Marshalls till mot Jeff Carpoff. De grep både solcellskungen och hans fru den 21 december och beslagtog 149 olika fordon. Dessutom hittade de 17 miljoner kronor i kontanter i hans kassaskåp hemmet.

Samlingen är en av de finaste om du gillar lite äldre maskulina bilar med stora motorer, även om den för all del innehåller två Teslor.  US Marshalls beslagtog hela samlingen när paret Carpoff greps i december ifjol och nu säljs alla 149 fordonen på auktion.  Samlingen innehåller bland annat tre Plymouth Superbird med sjuliters Hemi-V8 på 425 hk. Det finns också ett antal unika Ford Mustanger, en Bentley och ett stort antal mer eller mindre unika äldre amerikanska bilar.

Här är några av godbitarna i samlingen:
2017 Bentley Continental GT V8 S,
2017 Cadillac CTS-V,
2014 Jaguar XKR-S
2008 Maserati GranTurismo
Ett antal Ram 2500 trucks,
Mercedes-Benz G500
4 st AM General Humvees
1930 Cord L-29 Brougham
1932 Ford Roadster hotrod
11 st (!) Plymouth Road Runners, varav tre Superbird.
7 st Ford Mustang, varav fyra är Eleanor-replikor
9 st Dodge Challengers inklusive en 2018 SRT Demon
Ett antal Chevrolet Camaros
2 st Tesla Model S

Även svenska köpare kan bjuda online på auktionen och det kan vara en möjlighet att få en exklusiv samlarbil till fyndpris. Auktionen går av stapeln söndagen den 26:e oktober. Här hittar du auktionen

Jeff och Paulette Carpoff har nu åtal att vänta och riskerar mycket långa fängelsestraff.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com