Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Shelby Cobra återskapas – med kolfiberkropp

Väger bara 40 kilo

Större
Stäng
  • Kolfiberkroppen väger enbart 40 kilo. Foto: Classic Recreations
    Kolfiberkroppen väger enbart 40 kilo. Foto: Classic Recreations
  • Kolfiberkroppen väger enbart 40 kilo. Foto: Classic Recreations

Shelby Cobra är en ikonisk sportbil, nu kommer den återskapas, med en kaross i kolfiber. Tillverkningskostnaden är 1,2 miljoner dollar, för varje bil.

Ett amerikanskt företag som heter Classic Recreations kommer skapa en kolfiberkaross för Shelby Cobra. I samband med Shelbys 60-årsfirande kommer de återskapa karossen och designen från Shelby CSX Cobra, men i kolfiber.

Själva karossen, som kallas Diamond Edition, väger enbart 40 kilo och baseras på en Cobra från 1965. Den kommer med andra ord ha utsvängda stänkskärmar, och en huvskopa i stället för ett mer slätare utseende som de tidigare årsmodellerna hade.

Karossen kommer paras ihop med en femliters V8-motor från Ford på 800 hästkrafter och som har kompressor. Kraften till bakhjulen går via en sexväxlad manuell låda, och bilen har ett rostfritt avgassystem. Några prestandasiffror har dock inte presenterats.

Kostar 11,5 miljoner kronor att tillverka

Bilen kommer även få en oberoende bakre hjulupphängning. Bromsarna kommer från Wilwood, med sexkolvsok fram och fyrkolvsok bak. Varje bil kommer även få ett speciellt märke med Caroll Shelbys signatur på instrumentbrädan.

Enbart tio exemplar kommer byggas, där tillverkningskostnaden för varje bil är 1,2 miljoner dollar, motsvarande 11,5 miljoner svenska kronor. Och en annan liten detalj, Diamond Edition kommer inte vara tillåten att köras på vanliga gator, utan är enbart till för banracing.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com