Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Se jordens argaste Trabant

Dragracing-diesel sänder en rökkvast mot himlen

Förmodligen är den här dieselkonverterade, takchoppade och skärmbreddade Trabant 601 Deluxe en av de märkligaste dragracingbilar du sett.

En gång i tiden, när Berlinmuren fortfarande höll östblockets invånare skyddade från västvärldens överflöd och dekadens, pruttade blårykande tvåtakts-Trabanter omkring i hundratusental på Östtysklands kullerstensgator. Med kaross i bomullsarmerad Duroplast var de drömmen för de arbetande massorna.

Sedan föll muren och överflödet rann in från väst. Plötsligt kunde man i stället för att vänta i decennier på att köpa en Trampbil, förlåt, Trabant, köpa en Opel, Ford eller kanske till och med en Mercedes-Benz. På ett ögonblick hade de östyska plastlådorna gått från statussymbol till driftkucku.

Men för den sakens skull behöver man ju inte kasta bort sin gamla förtryckarprodukt. I stället kan man sätta kapen i karossen och göra någonting kul av den. Och sedan hinka ner en dieselmaskin vässad till hiskeliga 180 hästkrafter. Som den Trabant 601 Deluxe vi ser i filmen.

Njut (eller förfäras) av rökkvasten, av ljudet, av den massiva kraftdemonstrationen. Om du ändå inte låter dig imponeras, bjuder vi på en 1.900-hästars Dodge Viper nedan.

Foto: Car Acceleration TV/Youtube
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com