Redaktionen tipsar

Så räddades Jaguaren efter 40 år i en lada

Kostnaden för verkstadsjobbet: 2,8 miljoner

Sönderrostad och bortglömd i en lada i nästan 40 år. Nu har den här Jaguar E-Type 1 räddats tack vare ett tålmodigt och noggrant arbete i verkstaden.
– Vi är hedrade över att ha räddat en viktig bit i Storbritanniens bilhistoria och att bilen nu kan köras i många år framöver, säger Marcus Holland, grundare av bilfirman E-Type UK.

Modellen E-Type 1 lanserades som en förhållandevis billig sportbil i relation till sin prestanda. Konceptet tvåsitsig, bakhjulsdriven, liten och lätt kombinerat med en kraftig motor på mellan 3.8 liter (rak sexcylindring motor med tredubbla förgasare) och upp till 5,3 liters V12 gick hem både på racingbanor världen över och på gatorna med en topphastighet på 240 km/h. Det ansågs som rejält fart på 60-talet när den här modellen 3.8 med XK-motor introducerades i mars 1961 och tillverkades fram till 1964.

Men 1979 ställdes bilen in i en lada i sydöstra England och där stod den bortglömd fram till 2017, alltså i nästan 40 år.
Då hade den i princip rostat sönder och motorn var i bedrövligt skick – beviset ser du i bilder ovanför artikeln.
Men det var uppenbarligen en E-Type-entusiast som gjorde fyndet för han bestämde sig för att ge bilen sin forna glans tillbaka.
Uppdraget gick till bilfirman E-Type UK, som specialiserat sig på att varsamt laga gamla Jaguarer.

Jaguar E-Type till salu här

När teamet började plocka skärskåda bilen var den i värre skick än de hade kunnat ana: rosten hade angripit de flesta delar av karossen och motorn. Så priset för att få bilen i originalskick igen var svettigt: 2,8 miljoner kronor.
– Men den nye ägaren var fast besluten att bilen skulle rustas upp och ett stort jobb påbörjades, berättar Marcus Holland, grundare av bilfirman E-Type UK.

Jaguaren plockades isär i molekyler och varje del som ansågs vara bortom räddning ersattes så att bilen skulle vara mer solid än när den lämnade fabriken för 55 år sedan.
– En del av golvet var bortom räddning så vi fick skapa ett nytt, berättar Marcus Holland.

Det tog flera månader att putsa karossen till perfektion och sen återskapa bilens originallack, ”Opalescent Silver Blue”. Interiören är också helt ny med säten i oxblodsrött skinn och kromdetaljer.
– Vi har också bytt ut växellådan till en ny femstegad som ger bättre cruisingkänsla, säger Marcus Holland.

Idag värderas den reparerade Jaguaren till cirka 2,8 miljoner, alltså lika mycket som reparationen kostat.
Men alla är nöjda och glada – även ägaren som menar att bilen kommer att fortsätta stiga i värde.

Jaguar E-Type till salu här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com