Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så påverkar färgen andrahandsvärdet på bilen

Färgen har en stor effekt på andrahandsvärdet

Större
Stäng
  • Gul BMW M4
    Färgen på din bil har stor effekt på bilens andrahandsvärde. Foto: Pixabay
  • Färgen på din bil har stor effekt på bilens andrahandsvärde. Foto: Pixabay

Att välja rätt färg på bilen kan vara en viktig aspekt när man ska köpa bil. Väljer man ”fel” färg kan andrahandsvärdet minska kraftigt.

När du ska köpa en ny eller begagnad bil är det mycket du ska tänka på. Vilken modell ska du välja, vilket skick är bilen, och vad är ett lagom pris för bilen? Och vilken färg ska man välja? Just den sista aspekten kan ha en stor effekt på bilens andrahandsvärde, visar en undersökning från den amerikanska auktionsfirman iSeeCars.

Så vilka färger är det man ska rikta in sig på, och vilka ska man undvika? Företaget har analyserat värdeminskningen på 650 000 begagnade bilar som är tre år gamla. Det visar sig att färgen som har högst värdeminskning, tappar sitt värde fyra gånger som snabbt som den lägsta.

Gul och orange populära färger 

Det visar sig att populära färger såsom vitt, svart och silver, har minimal effekt på värdeminskningen. Färgerna gör varken att takten på värdeminskningen minskar eller ökar jämfört med genomsnittsbilen. Två färger som däremot sticker ut är gul och brun, men av två olika anledningar. Den förstnämnda har minst värdeminskning, medan den sistnämnda är precis tvärt om. Grön, orange och blå är andra färger där bilen behåller sitt andrahandsvärde på ett bra sätt.

Resultaten ändras lite beroende på vilket segment man tittar på. Gul är populärast bland suvar, och cabrioleter, medan lila lite överraskande är den populäraste färgen på sedaner. Svart ger mest värdeminskning på sedaner och cabrioleter, medan röd är minst populär bland Minivans.

– Färgen på ett fordon är bland de viktigaste övervägandena efter att köparna har bestämt sig för märke och modell. Värdeminskningen är den största kostnaden för bilägare, och konsumenter bör noggrant överväga sitt färgval, speciellt om de planerar att sälja sitt fordon, säger Karl Bauser på iSeeCars.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com