Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Så krossas en bil av betong

Se vad ett betongblock kan åstadkomma från 30 meters höjd

Ryssarna är för härliga. Här testar de vad som händer med en stackars bil när den träffas av ett betongblock som släpps från trettio meters höjd.

Har du legat vaken om nätterna och grubblat över vad som kan tänkas hända med en bil om man släpper ett betongblock på den? Nähä.

I Ryssland grubblade man, ända tills Youtube-kanalen Crash Zone gjorde slag i saken och hyrde en lyftkran, tog ett bastant betongblock och släppte ner det på en uttjänt bil från 30 meters höjd. Resultatet är precis vad man kunde förvänta sig. Betongblocket vinner.

Nu undrar du säkert vad det är för bil. Det ska jag berätta: GAZ-31029 Volga tillverkades mellan 1992 och 1997 som en utveckling av GAZ-24 Volga från 1970. Som in sin tur kan spåra sina rötter tillbaka till GAZ-21 Volga från 1956. Som egentligen var en dålig kopia av Ford Mainline 1954.

Nu för tiden gör GAZ bara transportfordon.

Nu för tiden gör GAZ bara transportfordon.

Med en antik förgasarmotor, stel bakaxel och trumbromsar hade GAZ-31029 Volga lite svårt att hävda sig i konkurrensen mot bilar från väst efter murens fall. Men efter ett par ansiktslyftningar och vissa tekniska förbättringar överlevde produktionen ända fram till 2009. Den sista modellen, GAZ-31105 Volga, fick till och med ett modernt motoralternativ från Chrysler. Sedan gick modellen i graven, efter 40 år.

Foto: Crash Zone genom Youtube, Го́рьковский автомоби́льный заво́д
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com