Redaktionen tipsar

Så gick det för "pizza- racern" i Sällskapsresan

Här finns legendariska Trans Am:en i dag

Pizzaracern från ”Sällskapsresan” är en av de mest kända svenska filmbilarna. Och faktum är att bilen, Pontiac Firebird Trans Am, finns bevarad än i dag.  – Folk hör av sig hela tiden och vill köpa den, men jag säljer den aldrig, berättar ägarinnan för BytBil.

”Sällskapsresan” är tidernas mest sedda svenska långfilm på biograferna med 2 038 589 besökare. Sedan dess har nya generationer av svenskar sett filmen på tv och dvd – otaliga gånger.

En av de mest klassiska scenerna är när skådespelarna Kim Anderzon och Lottie Ejebrant använder begreppet ”pizzaracer” på långtidsparkeringen på Arlanda flygplats.

Rollfiguren José Rodriguez (Germán Pérez) parkerar sin Pontiac Firebird Trans Am samtidigt som rollfiguren Siv Åman (Kim Anderzon) använder uttrycket ”pizzaracer”. Vissa hävdar dock att uttrycket ursprungligen kommer från New York där italienare som körde Camaro eller Firebird Trans Am omnämndes som pizzaracers.
Det må vara hur det vill med det, men faktum är att BytBil lyckats spåra upp den svenska pizzaracern från ”Sällskapsresan”. De flesta bilar som är från 1977 är borta vid det här laget – men Pontiac Firebird Trans Am:en från succéfilmen har mot alla odds överlevt.

Bilen är väl bevarad och ägs av en kvinna i 65-årsåldern i västra Stockholm. Och ägarinnan är mycket väl medveten om bilens unika historia.
– Det var min man som köpte bilen för länge länge sedan. Sedan fick jag ärva den när han avled för ett antal år sedan. Han hade en bilverkstad och mekade med amerikanska bilar, det kan till och med ha varit han som lånade ut den till filmteamet, berättar hon för BytBil.

Bilen är fortfarande i mycket gott skick och har vårdats ömt under alla år med tanke på dess unika historia. Och bilen är en riktig kändis, ägarinnan blir ständigt kontaktat av personer som vill köpa den.

– Det ringer ofta folk och vill köpa den av mig. Jag får även brev med erbjudanden om att sälja bilen till olika intressenter. Men jag kommer aldrig att sälja den. Vi ska ha den kvar och sedan får min dotter ta över den. Det är en speciell bil och vi vårdar den ömt, berättar hon för BytBil.

Hur gick det då för den smutsiga blå Folkvagnen som rollfigurerna Majsan och Sivan parkerade på Arlanda? Inte alls lika bra som för Trans-Am:en, visar det sig. Bilen är sedan länge skrotad och registreringsnumret har återfötts som en Chevrolet Suburban.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com