Redaktionen tipsar

Ryska mastodont-SUV:en - med stridsvagnsmotor på 16 liter

Ryska monster-SUV:en Uran har en 16-liters dieselmotor från en stridsvagn.
Bilen har inbyggd vinsch – och en meter höga hjul.

Amerikaner beskylls ofta för att ha stora fordon. Men ibland är ryssarna ett snäpp värre, även om de oftast kör små bilar till vardags. Eller vad sägs om jätteplanet Antonov AN-25, terrängbilen Shaman eller Burlak 6×6?

Nu har en ny rysk jätte-SUV dykt upp. Det handlar om monster-SUV:en ”Uran” som väckt stor uppståndelse i sociala medier. Bygget har en meter stora hjul och är 2,5 meter brett. Det är gjort av Dragan Motors under ledning av ingenjören Gennady Hainovym Yevgenyevich.

Redan för 20 år sedan då Uran började byggas hade ryssarna tydligen koll på att det var rejäla suv:ar som gällde. Men det tog nästan 15 år att bygga klart bilen – men resultatet blev brutalt. Bilen har en välproportionerad SUV-kaross och är minst sagt högbyggd. Bilen har inbyggd vinsch i grillen.

Men det som verkligen sticker ut är motorn. Det handlar om en 16-liters  V6-motor från pansarbandvagnen BMP-2 som skohornats ner under motorn. Dieselmotorn producerar måttliga 300 hk, men det är styrkan som verkligen imponerar: Över 1000 Nm. En viss bränsletörst tycks också finnas för bilen har en bränsletank på 460 liter.

Någon produktion blev det aldrig för Uran, projektet föll i glömska och bilderna på bilen nådde aldrig utanför Ryssland – förrän nu.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com