Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rörig design – men en dröm att köra

Åsa Wallenrud testar nya Lexus UX 250h

Lexus (liksom brorsan Toyota) verkar experimentera hej vilt med design. Jag blir inte klok på detaljerna varken på utsidan eller insidan.

På plats i Sitges är det lätt att drömma sig bort i solskenet och doften av det salta havet. De oändligt snirkliga vägarna i bergen tar en så långt från det kalla och smutsiga Sverige just nu. Men fokus ligger ändå på Lexus UX 250h som är hedersgäst i dag.

Jag skulle inte säga att Lexus UX är ett stycke väldesignad bil utan mer som en tonåring som inte riktigt hittat sig själv. I inredning är allt som en enda röra. Man har tagit en massa funktioner och försökt trycka in dem lite här och var. Det är en salig blandning mellan knappar, vred, spakar och touch-ytor. Jag känner mig väldigt förvirrad och fick leta länge efter tex radion, vreden till den låg typ under armstödet och väl dolt. Men det jag stör mig allra mest på är spakarna som sitter bakom och ovanför ratten som är så galet placerade att man måste varit lite full när man tänkte.

Utvändigt tycker jag den visar upp en finare sida. Fronten är cool, med sin speciella form på grillen som tillsammans med de smala lyktorna skapar ett kaxigt uttryck. Gillar också linjerna längs långsidorna och de tredelade backspeglarna. Men så kom vi tillbaksidan. Vad är det med alla modeller som envisas med att röra till allt här bak? Det finns ingen harmoni, inga linjer som passar med varandra, det är bara ett kaos. Nej, här har man misslyckats.

En dröm på vägen!

Efter 100 meter i bilen sa jag till min co-driver att det här kan vara den behagligaste bilen jag någonsin kört. På riktigt. Stötdämparna var otroligt mjuka och följsamma på alla typer av vägar. Lexus är utrustad med MacPherson-fjädring fram och multilänk-.fjädring i bak som ska ge en direkt respons vilket jag kan intyga att den gör. Lägg därtill att man lagt stort fokus på låg tyngdpunkt vilket ger bilen en grym körkänsla på de mest kurviga vägarna.

”Med UX vill jag förändra bilden av en klassisk crossover med hög tyngdpunkt och sävliga köregenskaper, UX ska i stället vara en bil med alerta köregenskaper och maximal smidighet”, säger chief engineer Chika Kako.

Att bara ställa in rätt temperatur i bilen är ganska basic, men med Lexus får man en så kallad Climate Concierge. Det innebär att du får helt korrekt temperatur exakt där du sitter, du får också återfuktning av hud och hår genom någon mirakelmetod.

Det mer tekniska

Lexus UX 250h är en självladdande hybrid. Du får både en bensinmotor och ett batteri, men inte ett batteri som måste laddas i en stolpe utan att batteri som fylls på medan du kör. Det här är fjärde generationens självladdande hybridsystem som kombinerar en 2,0 liters bensin-motor med en elmotor som tillsammans levererar 178 hästar. Elmotorn levererar själv hela 109 hästar och 202 Nm och kan driva UX på ren eldrift i upp till 115 km/h.

UX går att få med framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift, båda varianterna kommer till Sverige. Du kan så klart ändra inställningarna mellan Eco, Sport S och Sport + om du känner för det.

Tillvalen är som vanligt många och du kan rusta din bil från ganska basic upp till lyxnivå. Prislappen börjar på 339 900 kronor.

+ Körkänslan och glädjen. Som en dröm på vägarna.
– Vem var det som designade sa du?

 

Utsänd i Barcelona: Åsa Wallenrud

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com