Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rivian skrotar planerna med Mercedes

Aktien är ned med 74 procent i år

Tanken var att det amerikanska elbilsföretaget Rivian skulle samarbeta med Mercedes kring tillverkning av eldrivna skåpbilar.

Men nu har Rivian beslutat sig för att lägga ner planerna, för att fokusera på egen utveckling.

Det var i september som det tecknades ett samförståndsavtal mellan Rivian och Mercedes-Benz. Det rörde att tillverka skåpbilar i Europa i en gemensam produktionslina vid en redan befintlig fabriksanläggning i Tyskland.

Tanken var bland annat att samarbetet skulle leda till en mer kostnadseffektiv utveckling av nästa generations skåpbilar.

100 000 bilar till Amazon

Men nu läggs alltså dessa planer på is. Rivian har meddelat i ett pressmeddelande att fokus istället ska riktas mot sin egen utveckling.

Rivian tillverkar för tillfället två elbilsmodeller: Pickupen R1T och SUV:en R1S.

Amerikanarnas största samarbete är med Amazon – vilka också är en av de största aktieägarna i bolaget – som har beställt 100 000 eldrivna skåpbilar som ska användas som budbilar. Planen är att denna flotta ska vara i tjänst år 2024.

Aktien ned med 74 procent

När Rivian börsnoterades för drygt ett år sedan skedde det med buller och brak. Det blev den sjätte största börsnoteringen i amerikansk historia, vilket i sin tur ledde till en svällande kassa och planer på tillverkning utanför USA. Men sedan har produktions- och leverantörskedjeproblem gjort att prognoserna sjunkit.

Ovanpå det har nästan alla deras levererade bilar återkallats på grund av att strukturella defekter upptäcktes.

Det tuffa året återspeglas också i aktiens värde. Enligt Dagens Industri är Rivians aktie ned med 74 procent hittills i år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com