Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekordet krossat – 100 knyck på 100 fot med eldrift

Formula Student-teamet skrev in sig i Guinness Rekordbok.

Schweiziska snillen visar världen vilken potential eldrift har. Morgondagens motoringenjörer har slagit rekord – 100 km/h på 100 fot. Det tog inte särskilt lång tid heller.

Hundra fot, det motsvarar strax över 30 meter. Att på den sträckan nå 100 km/h är inte något man gör till vardags, bara rena dragracing-fordon brukar klara av det. Då talar vi om eldsprutande effektmonster på flera tusen hästkrafter.

Nu har studenter vid Tekniska högskolan i Zürich i Schweiz vässat sin Formula Student-bil, kallad ”Grimsel” och aldrig förr har en elbil accelererat så snabbt. Maxeffekten på dryga 200 hästkrafter skrämmer kanske inga barn, men då ska man komma ihåg att bilen inte väger mer än 170 kg. Dessutom driver de fyra elmotorerna varsitt hjul och kontrolleras med avancerad elektronik så att inget däck ska tappa fotfästet under maximal kraftutveckling.

Bilen i sig är ett litet ingenjörsmässigt konstverk, med fälgar av kolfiber och vingar så stora att trafikflygplan blir avundsjuka.

Och tiden 0-100 km/h undrar du nu. Håll i dig, här kommer det: 1,513 sekunder. I dessa tider av sönderskattade bränslen kan vi bara längta efter att dessa elever ska ta examen och komma ut i bilindustrin.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com