Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekordår för lyxmärken: "Säljer mer än vi kan producera"

Har aldrig levererat så många bilar

2022 kantades av problem för de flesta biltillverkare.

Men Rolls-Royce, Bentley, Lamborghini och Bugatti satte alla rekord.

Lyxmärkena levererade i fjol fler bilar än någonsin förr.

Bilbranschen överlag tittar inte tillbaka på 2022 som något lysande år. Med inflation, efterdyningar av pandemin och ett krig var det många privatpersoner som höll hårdare i sina pengar.

Och för tillverkarna var det komponentbrister, utmaningar i leverantörskedjorna och covid-19-relaterade problem som gjorde att fjolåret blev snårigt.

Men det verkar inte ha gått någon nöd på lyxmärkena direkt. Åtminstone fyra stycken rapporterar om nya rekord under fjolåret.

Väntelista på 18 månader

Lamborghini levererade totalt 9 233 bilar globalt, vilket var en ökning med tio procent jämfört året dessförinnan (vilket var det förra rekordåret). SUV:en Urus, som kostar minst två miljoner kronor, var den som sålde bäst, med 5 367 exemplar.

Enligt Lamborghini själva har de en väntelista på 18 månader för leveranser.

– Vi säljer mer bilar än vi kan producera, har Stephan Winkelman, vd för Lamborghini, tidigare sagt till Fox Business.

Bentayga stod för 42 procent

Även Bentley slog sitt eget försäljningsrekord – för tredje året i rad. 2022 var första året som Bentley kom över 15 000 försäljningar, då de sålde totalt 15 174 bilar. Det var en förbättring med fyra procent från förra rekordåret, 2021.

Bentley Bentayga, med ett nypris som börjar vid två miljoner kronor, sålde allra mest och stod för 42 procent av försäljningen.

80 Bugattis

För Rolls-Royce handlar det om lägre siffror, med 6 021 levererade bilar under 2022 (där Cullinan sålde mest). Det var åtta procent bättre än rekordet från året innan.

Och ännu färre (förstås) sålde Bugatti. Men 80 bilar levererade under fjolåret betydde ändå rekord. Det var faktiskt också exakt den siffra som de hade satt upp som mål i början av året.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com