Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekord för Renault – 123 km/h

60 år gammal Dauphine snabbast i klassen

Under Bonneville Speed Week slog Renault ett ovanligt rekord i förra veckan. Med 123 km/h är de alla tiders snabbaste Classic Gas Coupé.

Under Speed Week på Bonneville Salt Flats i Utah, USA, körde den franske racerföraren Nicolas Prost (son till en viss Alain) en 1956 års Renault Dauphine och satte nytt klassrekord med svindlande 123 km/h. Inte imponerad? Nähä.

Renault Dauphine var en av det franska femtiotalets stora folkfraktare. Med en fyrcylindring svansmotor på knappa litern som lämnade sisådär 27 hästkrafter var den däremot inget fartmonster.

Om rekordbilen var trimmad på något sätt vet vi inte, men vi vet att all bekvämlighet i inredningen hade rensats ut och ersatts av en störtbur. Det är inte heller första gången en Renault slår rekord på Bonneville Salt Flats. I augusti 1956 satte den gasturbindrivna Etoile Filante fyra fartrekord i sin klass, varav två står sig än i dag. Toppfarten då? 308,9 km/h, lite bättre än den nya toppnoteringen.

För den som är intresserad kan vi nämna att klassen CGC (Classic Gas Coupé) omfattar bilar tillverkade mellan 1928 och 1981, med en motorvolym på mellan 754 och 1 015 kubikcentimeter.

Foto: Renault
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com